Agricultura

El sector de la llimona captura cada any més de 360.500 tones de CO2

21/04/2021

El sector de la llimona d'Europa és eminentment fixador de gasos d'efecte hivernacle ja que captura 311.250 tones netes de CO2 cada any. El bosc de més de nou milions de llimoners de la conca mediterrània espanyola reté un total de 360.550 t de CO2 l'any, segons es desprèn de l'informe "Petjada de carboni del sector de la llimona a Espanya" realitzat per l'Associació Interprofessional de la Llimona i l'Aranja d'Espanya (AILIMPO).


"El llimoner és el cultiu que aconsegueix valors superiors de fixació de carboni en comparació amb altres cítrics i la resta de les espècies arbòries", apunten des d'AILIMPO. Les plantacions de llimona tenen una gran capacitat de captació de CO2 atmosfèric. Tot i que el sector també desprèn emissions durant la seva activitat (49.300t l'any), són mínimes en comparació amb els gasos que captura.


L'informe realitzat per AILIMPO quantifica la petjada de carboni del sector del camp a la taula. Així, els resultats conclouen que cada llimoner captura 22,6 quilos de CO2 l'any i que un quilo de llimones fresques que el consumidor adquireix a la fruiteria reté 263 grams de CO2. En definitiva, el bosc de llimoners d'Espanya és un aliat en la lluita contra el canvi climàtic, ja que és un embornal de les emissions que generen de mitjana a l'any al nostre país 62.500 persones, és a dir, les mateixes que gairebé omplirien l'estadi Metropolitano de Madrid.


"El càlcul de la petjada de carboni forma part de la política de sostenibilitat d'AILIMPO en l'eix mediambiental, en línia amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 de l'ONU de mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes", expliquen des d'AILIMPO.


Les claus: el cultiu en ecològic i l'eficiència energètica en el conreu


Les elevades xifres de fixació de gasos d'efecte hivernacle estan determinades per les formes de cultiu que aplica el sector de la llimona. Així, l'augment de la superfície de cultiu ecològic en l'última dècada contribueix a una major captura de CO2. En aquest sentit, la incorporació de restes de poda suposa la reducció de l'evaporació de l'aigua del terra i un augment de matèria orgànica en el terreny que emmagatzema més gasos contaminants.