Ramaderia

El sector lacti: menys ramaders, però més producció

23/08/2019

Elsector lacticonsolida una reconversió que passa perreduir el nombre de ramaders(dos abandonen la professió cada dia) iaugmentar la producció: una equació complexa que potencia la integració però que, d'altra banda, suposa destruir ocupació en un medi rural necessitat d'activitat.


L'últim any,817 ramaders han deixat de produir llet a Espanya, això és una mitja de -2,2 productors/dia, en un país que té actualment 13.238 productors. Lasituació és especialment greu a Galícia, la principal regió productora, on hi ha 7.355 lleteries operatives després que en tanquessin 400 els últims 12 mesos, segons l'últim informe publicat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).


Menys ramaders, però més producció, ja que l'últim any s'han obtingut 7,13 milions de tones, cosa que suposa un increment de prop del 0,5%: lleugeres pujades que deixen entreveure aquesta tendència aconcentrar en menys mans un nombre de superior de vaques.


La reconversió fa quealguns optin per tancar i d'altres per redimensionar el negoci, realitats diferents de les quals són molt conscients a l'Organització Interprofessional Làctia (Inlac). La presidenta, Charo Arredondo, indica a Efeagro la preocupació que hi ha per aquest descens del nombre de ramaders.


Des del seu punt de vista, el fet que augmenti "una mica" la producció, "però sense que hi hagi més ramaders, va en contra de la lluita contra la despoblació" i no creu que una concentració superior sigui la solució als preus baixos en origen de la llet.Darrere d'un tancament hi sol haver una jubilació no coberta, una falta de rendibilitat o l'escàs atractiu d'una activitat força sacrificada, segons els testimonis recollits per Efeagro.