Indústria

El sector hostaler facturarà un 3 % més el 2019

04/12/2019

El sector de l'hostaleria calcula que tancarà el 2019 amb una pujada de la facturació propera al 3 %, pràcticament el mateix augment del 2018, quan va acabar l'any amb un volum d'ingressos de 123.600 milions d'euros.


Així ho ha avançat aquest dimarts el secretari general de la patronal Hostelería de España, Emilio Gallego, que ha estat més caut a l'hora de fer previsions de cara al 2020 atesa la situació d'"inestabilitat política" i els senyals de "desacceleració" que es detecten des de l'estiu.


"El 2019 serà un any de rècord, amb un nivell molt semblant al de l'any anterior, perquè tot i que s'ha deteriorat l'activitat després de l'estiu, l'exercici va començar de manera molt potent", ha explicat. Malgrat els símptomes d'alentiment que ja percep el sector, Gallego ha indicat que, mentre no es destrueixi ocupació, la davallada econòmica "no tindrà una influència important en l'hostaleria".


Ha fet un esment especial sobre Catalunya, que d'acord amb les seves dades "està perdent oportunitats per créixer més per la desestabilització" que s'ha viscut després de la sentència del procés: les vendes en hostaleria creixen al voltant d'un 1,5 %, quatre vegades menys que a la Comunitat de Madrid.


Ha destacat que el sector va tancar el 2018 amb 1,7 milions de treballadors, cosa que suposa un increment del 4,3 %, equivalent a 71.000 persones més. "Som un 6,2 % del PIB ?un canvi en la comptabilitat de l'INE ha reduït el seu pes en l'economia, que abans superava el 7 %? però un 8,8 % de l'ocupació, només per darrere del comerç i la indústria", ha ressaltat.


Una de cada cinc feines és d'autònom, d'acord amb les dades d'Hostelería de España, els responsables de la qual neguen el tòpic de ser un sector en el qual reina la precarietat laboral.


Gallego ha assegurat que malgrat que s'acostuma a considerar que el sector presenta alts índexs de contractes temporals, el nombre d'empleats sota aquesta modalitat "no supera les 60.000 o 70.000 feines" en els moments de màxima activitat, al juliol i l'agost.