Indústria

El sector hortofructícola alerta que el caos pel bloqueig als camions amenaça amb estendre's a la UE amb el Brexit

24/12/2020

FruitVegetablesEUROPE, la patronal europea, així com el conjunt d'organitzacions nacionals representatives del comerç hortofructícola europeu que en formen part, lamenten la resposta unilateral que ha donat l'executiu francès i la descoordinació demostrada pel conjunt d'estats membres de la UE davant la propagació d'una nova variant del coronavirus al sud d'Anglaterra. ??El bloqueig de l'Eurotúnel i de les comunicacions marítimes en direcció a França des de les 0 hores del 21 de desembre ha provocat el "segrest de facto" de milers de transportistes europeus, els camions dels quals encara ara s'amunteguen als vorals d'autopistes angleses o en aparcaments improvisats creats en aeroports com el de Kent. ??


El caos logístic generat a tots dos costats del canal de la Mànega amenaça, en cas que la situació no es resolgui aviat, amb provocar un desproveÏment de productes frescos en els supermercats britànics. Això es podria materialitzar en els propers dies, quan les estanteries comencin a buidar-se. També és greu una altra cosa: el col·lapse que s'ha creat podria continuar amb el que ja s'ha previst per als dies previs i posteriors a l'1 de gener, quan conclou el període transitori i es consumeix el Brexit (hi hagi acord de sortida o no). ??


En aquestes circumstàncies, els 7000 camions que el mateix Govern britànic ja va calcular que podrien acumular-se a les autopistes que condueixien als ferris del port de Dover o Folkestone i a l'Eurotúnel, també a la banda francesa de Calais, podrien duplicar-se o fins i tot triplicar-se. En una situació així, el transport de fruita i verdura en camions frigorífics s'acostaria al col·lapse i inevitablement afectaria el conjunt de l'UE. Només des d'Espanya, el primer proveïdor hortofructícola del Regne Unit, s'estima que cada setmana surten cap a les illes prop de de 2.500 camions frigorífics. ??


FruitVegetablesEUROPE ha dirigit una comunicació urgent a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb còpia als comissaris de Comerç, Transport i Agricultura de l'UE, per exigir una resolució urgent i europea del conflicte a través de la creació de corredors verds per a productes peribles similars als habilitats en els passos fronterers comunitaris a finals de març i durant el mes d'abril, quan es va produir la primera onada del coronavirus.