Frutas y hortalizas
Indústria

El sector de la fruita i les hortalisses arriba a un altre rècord d'exportacions

13/04/2023

Segons l'Observatori Sectorial DBK d'INFORMA (filial de Cesce), líder en el subministrament d'informació comercial, financera, sectorial i de màrqueting a Espanya i Portugal, el valor de la producció de fruita i hortalisses va baixar un 2,4 % el 2022 i es va situar en 20.645 milions d'euros malgrat l'increment dels preus, per una caiguda significativa del volum de producció motivada per fenòmens climatològics adversos.

En aquest marc, el creixement de les exportacions de fruita i hortalisses es va alentir el 2022, amb un augment de l'1,5 %, davant del 7,5 % de l'any anterior, i es van situar en 15.834 milions d'euros. Tot i això, les vendes espanyoles de fruita i hortalisses a l'estranger no han deixat de créixer des de l'any 2014, i des d'aleshores acumulen un augment proper al 50 %.

El valor de les exportacions de fruita va caure un 2,7 %, fins a situar-se en 8.885 milions d'euros, mentre que les vendes a l'exterior d'hortalisses es van incrementar un 7,5 % i van assolir la xifra de 6.949 milions d'euros.

La Unió Europea destaca com el destí principal de les exportacions espanyoles, que reuneixen el 81 % i el 79 % de les vendes de fruita i hortalisses a l'exterior, respectivament. Per països, Alemanya, França i el Regne Unit es configuren com els principals països de destinació en tots dos segments, i reuneixen conjuntament en tots dos casos prop del 60 % del valor de les mercaderies exportades.

Per part seva, les importacions de fruita i hortalisses van augmentar un 12,8 %, fins als 3.523 milions. Destaca el pes de les importacions procedents del Marroc, ja que concentra el 20 % del total de fruita importada i el 46 % en de les hortalisses.

Al sector s'hi identifiquen un gran nombre de petits i mitjans productors, si bé s'aprecia una tendència creixent cap a la integració i associació en organitzacions de productors i comercialitzadors. En l'àmbit de la comercialització majorista especialitzada hi ha un major grau de concentració.

La facturació total conjunta dels vint operadors principals va superar els 6.000 milions d'euros el 2021, mentre que els trenta primers ja van facturar prop de 7.600 milions.