Agricultura

El sector de flors i plantes acaba el 2021 amb unes exportacions de més de 550 milions d'euros

12/01/2022

L'exportació espanyola de flors i plantes el 2021 augmentarà més del 24 % respecte de l'any anterior, amb un valor superior als 550 milions d'euros, segons les estimacions de FEPEX. El 2022, el sector s'enfronta a l'augment dels costos de producció, l'aplicació de la Llei de la cadena alimentària o la inclusió del sector a les intervencions sectorials de la nova PAC, entre d'altres desafiaments principals.


Fins a l'octubre del 2021, l'exportació espanyola de flor i planta viva ha crescut un 28 % en comparació amb els mateixos mesos del 2020, i ha arribat als 489,6 milions d'euros, segons dades del Departament de Duanes i Impostos Especials. Això, juntament amb una estimació de l'exportació del novembre i el desembre, fa preveure que el creixement interanual serà del 24 % i superarà els 550 milions d'euros, segons FEPEX. Aquesta pujada ha estat impulsada per l'interès creixent a decorar la llar amb plantes, costum que ja és habitual a Europa i que ara s'ha reforçat per la pandèmia, que ha comportat estar més temps a casa. Aquesta tendència també es comença a observar en el mercat nacional.


El 2022 conclourà el desenvolupament normatiu de la PAC, després de la presentació del Pla estratègic per part del MAPA a la Comissió Europea. FEPEX considera imprescindible que el model nacional inclogui el sector de flors i plantes en les intervencions sectorials a partir del 2023. Això permetria als productors i comercialitzadors assolir una major organització sectorial a través d'organitzacions de productors i emprendre accions de millores a les explotacions, entre altres aspectes, a través dels programes i fons operatius. Inicialment, Agricultura ha donat suport a aquesta inclusió, que ha comptat també amb el suport exprés de les comunitats autònomes de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i les Illes Canàries, que representen la gran majoria de la producció.