Pesca

El sector demana equilibri per a la pesca de la tonyina d'ulls grossos i el solraig

20/11/2019

El sector pesquer europeu englobat a l'associació Europêche s'ha mostrat a favor de noves mesures de gestió per a la tonyina d'ulls grossos i el solraig, però que siguin equilibrades entre totes les parts.


La patronal europea ?a la qual pertany l'espanyola Cepesca? ha informat en un comunicat que aquesta ha estat una de les posicions que està mantenint en la 26a reunió ordinària de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT) que se celebra a Palma fins al dia 25.


Europêche ha expressat el compromís per contribuir a la sostenibilitat de la tonyina d'ulls grossos de l'Atlàntic i ha recordat que la flota europea d'encerclament "sempre" ha respectat la quota assignada des que es va crear, i que ha anat decreixent durant els últims cinc anys.


Aquesta flota està disposada a assumir la seva part de responsabilitat per aconseguir aquest objectiu, però Europêche ha recordat que captura menys del 30 % del total de tonyina d'ulls grossos pescada a l'Atlàntic. Igualment, l'organització europea ha exigit una aplicació "justa i equilibrada" de les mesures i creu que una part de la flota que pesca a l'Atlàntic "no pot compensar" els "errors" comesos per altres flotes que han informat "erròniament" de les seves captures.


En aquest sentit, la patronal comunitària dona suport a vincular l'accés a les quotes amb el subministrament de dades de captures, per la qual cosa proposarà incloure una clàusula a l'acord amb la denominació "sense dades no hi ha peix".


Pel que fa al bonítol, Europêche ha sol·licitat que s'incrementi el total admissible de captures (TAC) un 25 %, i passar de les 28.000 tones actuals a 35.000. Respecte del tauró solraig, que és una captura accessòria de la flota de palangre de superfície adreçada al peix espasa, Europêche ha advocat per reforçar les mesures de gestió establertes el 2017.


Segons la patronal, aquestes mesures, juntament amb els esforços de la flota espanyola per augmentar el nombre d'observadors, tant físics com electrònics, han permès reduir en un 40 % les captures.


Europêche ha considerat que la recomanació de prohibir mantenir a bord les captures de solraig no només contribuiria a millorar l'estoc, sinó que a més conduiria a la pèrdua de les sèries històriques requerides per fer les avaluacions científiques.


Pel que fa a la tintorera o tauró blau del nord, Europêche ha destacat que es tracta d'una pesqueria sostenible, però que es podria veure en risc de sobreexplotació per la falta de sistemes de control eficaços de les flotes no comunitàries que han augmentat les captures els últims anys.