El sector del cava estima tancar el 2019 amb vendes similars a les de l'exercici passat i amb un panorama marcat per l'estabilitat i allunyat de les crides al boicot dels anys anteriors, però en el qual destaca la competència cada vegada més gran d'altres vins espumosos de caràcter local.
Així ho han explicat a Efe fonts de la Denominació d'Origen Cava ?que agrupa cellers de Catalunya, la Comunitat Valenciana, Aragó, la Rioja i Extremadura?, que es mostren "optimistes" de cara al tancament d'aquesta campanya, i de l'Institut del Cava, que preveuen "igualar" els registres d'un any abans.
Les dues entitats han declinat apuntar xifres exactes atès l'important pes en les vendes de l'exercici que té el Nadal, època que concentra entre el 35 i el 50 % del total del negoci que genera el sector.
Amb 244 milions d'ampolles produïdes el 2018 i un valor superior als 1.100 milions d'euros, el sector ja va donar per superats "els anys complexos de la crisi econòmica i les turbulències polítiques", en al·lusió a les crides al boicot als productes catalans ocorreguts en el passat a Espanya.
No obstant això, durant l'exercici passat les vendes nacionals també van caure un 12 % en volum, respecte de la pujada de l'1,8 % de les exportacions; els mercats internacionals representen dos terços de totes les vendes.
"El creixement es dona sobretot per l'àrea internacional. A Espanya de vegades la gent parla de boicot polític i jo no atribueixo les dades a això. Crec que això ja ha passat i que el que hi ha ara és molt consum nacional d'espumosos locals, totes les denominacions d'origen ja en tenen, Rioja, Rías Baixas...", ha argumentat el president de l'Institut del Cava, Damià Deàs.
Deàs ha destacat la contribució del cava per fomentar el consum d'aquesta mena de vins "en qualsevol moment del dia" i no associar-los únicament "al brindis o els torrons".
En el mercat internacional, països com Suècia, Holanda, Bèlgica o Dinamarca mostren creixements "interessants", d'acord amb Deàs, qui ha reconegut que preocupa la possibilitat que els Estats Units ampliïn la seva política d'aranzels, que ja ha afectat el vi.
El sector, que ha viscut moments de divisió els últims mesos, encara el 2020 amb un nou pla sobre la taula, aprovat per la DO Cava, que pretén establir un sistema de classificació territorial perquè els cellerers puguin posar en valor l'origen del seu producte i citar-lo a l'etiqueta, entre altres novetats.