Agricultura

El sector agroalimentari navarrès, entre la preocupació per la crisi dels preus i l'optimisme per les oportunitats

24/03/2022

El sector agroalimentari navarrès s'ha reunit en una jornada que ha organitzat AgroBank, la línia de negoci especialitzada de CaixaBank, en què ha mostrat preocupació per una crisi de preus que ja s'estava arrossegant des de feia un temps i que s'ha vist agreujada per la guerra a Ucraïna, considerat, al seu torn, "el graner d'Europa".


La jornada, que ha tingut lloc a Baluarte, ha estat inaugurada per Isabel Moreno, directora territorial Ebre de CaixaBank, qui ha destacat que "el sector agroalimentari navarrès enfonsa les arrels en una perfecta combinació de matèries primeres de qualitat, i l'alta especialització d'una indústria que ha sabut liderar les grans transformacions que s'han anat produint pel que fa als hàbits de compra dels consumidors"; i també per Sergio Gutiérrez, director del segment AgroBank, que ha posat en valor el ferm compromís de l'entitat per mantenir la xarxa rural i per fomentar la diversitat en el sector. Gutiérrez assegura, a més, que "un de cada dos agricultors és client d'AgroBank gràcies a l'àmplia xarxa d'oficines: 1.175 oficines AgroBank i 1.650 que s'ubiquen a municipis rurals".


Alfredo Arbeloa, director general del Grupo AN, ha estat l'encarregat d'exposar el context de crisi que viu el sector, cosa que els ha portat a protagonitzar les mobilitzacions que han tingut lloc durant els últims dies.


La innovació ha estat, al seu torn, el tema principal de la taula rodona que s'ha produït a continuació, la qual ha versat sobre agricultura de precisió i noves alternativas de conreu i ha estat moderada per David Navarro, responsable d'AgroBank en la Direcció Territorial Ebre de CaixaBank. La segona de les taules, moderada per Pablo Andoño ?director comercial de Banca Retail de la Direcció Territorial Ebre de CaixaBank?, s'ha centrat en els reptes que han d'afrontar els diversos actors del sector davant de l'aplicació recent de la Llei de Cadena Alimentària, que planteja la qüestió de si n'hi haurà prou per corregir els desequilibris i les dificultats que el sector arrossega.


Per acabar la trobada Héctor Barbarin, director general de CNTA, ha presentat els escenaris d'oportunitat del Food Tech i n'ha destacat quatre, per mitjà dels quals la ciència i la tecnologia està contribuint a transformar la indústria alimentària: proteïnes alternatives, sostenibilitat, alimentació saludable i noves tecnologies de procés. Barbarin ha presentat, a més, el PERTE agroalimentari com a una iniciativa integral sobre la cadena de valor del sector agroindustrial per constituir una indústria agroalimentària intel·ligent i sostenible.


La trobada, en la qual han participat més de 300 persones, ha estat clausurada per la Consellera de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern de Navarra, Itziarr Gómez.