Agricultura

El sector agroalimentari demana més mesures contra els aranzels dels EUA

15/07/2020

La plataforma que agrupa diverses patronals i organitzacions agràries contra els aranzels dels Estats Units ha demanat aquest dimarts més mesures al Govern espanyol i a la Comissió Europea davant la possible pèrdua de mil milions d'euros per les noves mesures anunciades en aquell país.


Aquest grup ha instat l'Executiu a que exigeixi al sector aeronàutic, "com s'ha fet en altres països", que s'alineï amb el que exigeix la Organizació Mundial del Comerç (www.wto.org/indexsp.htm" target="_blank" rel="noopener">OMC) pel que fa a les ajudes percebudes. Ha reclamat que s'impulsi la relació bilateral amb els EUA reprenent, per exemple, la visita dels reis que es va proposar l'abril passat.


També ha sol·licitat a la Comissió mesures compensatòries per a Espanya per ser un dels països més afectats pels aranzels i que la distribució de l'aranzel sigui "proporcional" al percentatge de participació a Airbus, que en el cas d'Espanya és menor al 5%.


Les noves imposicions aranzelàries podrien suposar una caiguda de les exportacions totals al mercat estatunidenc del 52,7% i pèrdues de prop de mil milions d'euros, segons un comunicat de la plataforma que ha difós la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).


Després d'una reunió per videoconferència, els membres de la federació han alertat del "greu impacte" que estan tenint els aranzels que han imposat els Estats Units a la importació de determinats productes alimentaris espanyols arran de la disputa a la OMC sobre les ajudes atorgades a les companyies aeronàutiques Airbus i Boeing.


A l'agost del 2018, el sector de la oliva negra de taula va patir la imposició d'aranzels del 35%, i a l'octubre del 2019, l'Administració de Donald Trump va aplicar un aranzel del 25% a 113 productes de la indústria d'alimentació i begudes espanyola després d'una decisió a favor seu de la OMC.


Entre novembre del 2019 i abril del 2020, les exportacions dels productes espanyols afectats, que representen el 53% del total d'aliments i begudes que s'exporten als Estats Units, han caigut un 10,5% i han suposat una pèrdua de 193,57 milions d'euros en les vendes a aquest país, segons la plataforma.