L'esclat de la guerra a Ucraïna ha eclipsat les perspectives positives que prevèiem per a l'economia espanyola d'aquest 2022. Si bé a finals de l'any passat ja havien aparegut en escena alguns factors que van fer perdre dinamisme a la recuperació econòmica, com ara la propagació de la variant òmicron, les distorsions en les cadenes d'abastiment globals i les pressions inflacionistes ?sobretot dels preus energètics?, el conflicte armat d'Ucraïna ha passat a ser el principal focus d'atenció i el condicionant més important de l'evolució econòmica a curt termini.
El 2021, la capacitat productiva del sector agroalimentari es va veure molt pressionada per l'alça dels costos de producció (energia, fertilitzants i pinsos), un aspecte lligat als colls d'ampolla i a les pressions inflacionistes d'abast més global que s'han esmentat anteriorment. El conflicte d'Ucraïna suposa un nou shock energètic i endarrerirà la normalització del funcionament de les cadenes de valor global.
Tanmateix, el sector patirà un notable impacte d'una manera directa pel fort encariment de certes entrades que provenen del "graner d'Europa". Si posem el focus en un termini mitjà, les expectatives estan posades en els fons Next Generation EU (NGEU), que han de suposar un revulsiu per invertir en innovació i transformació digital, i tot plegat ajuda a consolidar l'elevada competitivitat internacional que té avui dia el sector agroalimentari espanyol. Una prova d'això és l'excel·lent xifra d'exportacions agroalimentàries l'any 2021 que, amb un augment de l'11,2 %, va batre un nou rècord i va arribar als 59.000 milions d'euros
En el darrer article d'aquest informe s'analitzen en profunditat el sector oleícola, un sector amb una arrelada tradició en el nostre país i del qual som una gran potència productora i exportadora arreu del món (produïm el 46 % de l'oli d'oliva mundial). El sector no ha de menystenir esforços a l'hora de distingir i posar en valor un producte cada vegada més demanat per la seva qualitat i les seves excel·lents propietats.