Agricultura

El sector agrari valora la continuïtat de Planas pel fet de conèixer la problemàtica

13/01/2020

El sector agrari valora en línies generals la continuïtat de Luis Planas al capdavant del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè té l'avantatge de conèixer les problemàtiques actuals i li demanen urgència per afrontar-les.


Les organitzacions professionals agràries Asaja, COAG i UPA han fet una primera anàlisi en declaracions a Efe després que s'hagi confirmat que el president del Govern, Pedro Sánchez, li ha encomanat continuar al capdavant d'aquesta cartera en la nova legislatura.


En concret, el director general de Cooperativas Agro-alimentarias, Agustín Herrero, veu "positiu" que continuï al capdavant d'aquest departament per la feina que ha dut a terme i pels reptes que té el camp. A Cooperativas li "satisfà" que continuï perquè "coneix perfectament" el sector. Per a Herrero, és "important" comptar amb un ministre i un equip que "pugui defensar" el sector espanyol en un moment en el qual la futura Política Agrària Comuna (PAC) està en "discussió".


El president d'Asaja, Pedro Barato, ha afirmat que Planas coneix els "problemes" d'aquesta àrea i "cal posar mans a l'obra per solucionar-los". Sota el seu punt de vista, cal trobar "solucions urgents" en temes com els aranzels imposats pels Estats Units, l'emmagatzematge privat d'oli o la política d'assegurances agràries. Ha demanat una "ràpida solució a tants problemes com té el camp espanyol".


El secretari general de COAG, Miguel Blanco, ha considerat un avantatge que Planas continuï en el càrrec perquè sap "quines són les polítiques que cal desenvolupar". Blanco ha incidit en què Planas s'haurà d'enfrontar a crisis com els baixos preus en origen de "molts sectors", els efectes del Brexit, el desenvolupament de la nova PAC i "entrar a fons" en una renovació de la Llei per a la millora del funcionament de la cadena alimentària. "Coneix el sector, la problemàtica i no parteix de zero, sinó d'un coneixement i d'una feina que ens permet o ens hauria de permetre avançar", ha conclòs.


El secretari general de la UPA, Lorenzo Ramos, ha qualificat de "bona notícia" que Sánchez compti amb Planas en el nou gabinet i li ha recordat la "urgència" dels reptes que ha d'afrontar, entre els quals també cita l'actualització de la Llei de la cadena alimentària o la reforma de la PAC. Ha mostrat la seva disposició a continuar col·laborant amb el Ministeri, un departament que per a la UPA és la "referència institucional i una cosa irrenunciable". Segons Ramos, la cartera d'Agricultura "ha d'estar a l'avantguarda" de la defensa del camp "com a protagonistes del futur".