R+D+i

Saragossa reuneix mil experts en innovació i aigua

12/12/2019

La Conferència Europea d'Innovació i Aigua 2019 ha començat avui a Saragossa amb la celebració de 36 actes simultanis en un esdeveniment internacional que durant tres dies reunirà totes els agents del sector interessats en iniciatives de col·laboració que impulsin la innovació, les noves tecnologies o la governança, amb més de 1.000 inscrits.


El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient aragonès, Joaquín Olona, que ha participat en el taller "Water Smart Territories Partnership" (associació de territoris intel·ligents de l'aigua), ha destacat que la capital aragonesa aquests tres dies "serà la capital mundial de l'aigua, en un esdeveniment que transcendeix la Unió Europea".


Olona ha subratllat que amb això s'intenta recuperar "l'esperit del 2008" quan Saragossa va ostentar durant la celebració de la Expo la capitalitat de l'aigua que té "l'obligació i ambició de recuperar" i es pot considerar com a objectiu aconseguit "per la transcendència que té".


També ha indicat que s'emmarca en el COP25 perquè fa referència a la lluita contra la contaminació i a la mitigació i adaptació al canvi climàtic perquè "aigua i canvi climàtic tenen molt a veure".


Pel que fa al taller "Water Smart Territories Partnership", el conseller ha destacat que es tracta de fer "èmfasi en la qualitat de l'aigua" perquè Aragó té una gran experiència en el que és quantitatiu. També "a saber gestionar l'escassedat" i a saber "perfeccionar i millorar en matèria de qualitat de l'aigua, de la lluita contra la contaminació", a més d'avançar en "la reproducció de la contaminació en les masses d'aigua".


D'altra banda, Marisa Fernández, gerent del clúster aragonès de l'aigua, CINAE, ha recordat que l'Aragó està liderant juntament amb divuit regions europees el foment del desenvolupament de projectes d'innovació en col·laboració entre les regions dins de l'especialització intel·ligent, en què cada regió marca on vol desenvolupar-los.


Per a Fernández, el que es pretén és treballar en els reptes que es presenten a Europa pel que fa "a la gestió de l'aigua, i un n'és la qualitat", i també en la disminució dels recursos, la reutilització d'aigües residuals, com també prendre mesures per mitigar el canvi climàtic i adaptar-s'hi.


També ha indicat que el lindà, un dels problemes de contaminació de l'aigua més importants de l'Aragó, va tenir un taller específic, i també s'abordarà la contaminació per antibiòtics, i també "tots els contaminants emergents que cal començar a tractar".


L'objectiu d'aquest esdeveniment internacional, que enguany arriba a la cinquena edició, després de passar per Brussel·les (2013), Barcelona (2014), Ljouwert (2016) i Porto (2017), és crear consciència sobre la necessitat i la urgència de millorar la gestió de l'aigua a tota la Unió Europea.


La implicació del Govern de l'Aragó en la realització de l'esdeveniment respon al seu compromís amb el projecte Ebro 2030 que, alineant-se amb l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, pretén posar en valor el llegat de la Tribuna de l'Aigua de l'Expo 2008 sobre aigua i desenvolupament sostenible, com també l'important patrimoni institucional, cultural i social que l'Aragó atresora en matèria d'aigua, recorda l'Executiu aragonès.


A més dels 36 esdeveniments que es desenvolupen aquest dimecres i la conferència d'aquest dijous, per al divendres s'han organitzat vuit visites tècniques en col·laboració amb entitats aragoneses, que mostraran les seves solucions innovadores en la gestió i el tractament de l'aigua.