Ramaderia

Sanitat proposa revisar el protocol de la listèria

09/09/2019

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, ha anunciat aquest dijous queproposarà una revisió del protocol de la listèriadins de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS).


En la compareixença a petició pròpia i de Unidas Podemos al Congrés per para explicar les actuacions davant del brot de listeriosi, Carcedo ha dit que el sistema de control sanitari actual està "en línia amb la legislació europea", però, dins del grup de treball de Vigilància de la Comissió de Salut Pública, cal "valorar la utilitat i l'oportunitat de millorar la sensibilitat del sistema".


Ha avançat també que, des de fa mesos, el Ministeri treballa en "un nou decret de vigilància en salut pública" perquè s'incrementi la qualitat de les notificacions de les malalties de declaració obligatòria, com la listèria, i s'agilitzi la intervenció de les administracions. Ha defensat queel Ministeri "ha complert i està complint" amb la seva tasca de coordinaciótan bon punt va rebre la notificació per part d'Andalusia i que "la qualitat i l'oportunitat de la informació de la Junta "ha millorat al llarg de la crisi", en especial coincidint "amb la remissió del brot".


També ha assegurat que "hi ha una vinculació inequívoca entre els casos clínics analitzats i les mostres analitzades de carn entatxonada de Magrudis ". "Les xarxes nacionals d'alertes han funcionat, però hem d'analitzar qualsevol possibilitat de millora", ha insistit.


Fins al moment,tres persones han mort, sis dones han avortat i hi ha 213 casos confirmats de persones afectadespel consum de carn contaminada per listeriosi de l'empresa sevillana Magrudis. La ministra ha recordat que s'ha notificat el cas d'un ciutadà anglès, diagnostricat a França i amb antecedent de consum d'una carn freda de porc a Sevilla, però que encara no tenen comunicat oficial de la suposa infecció per listeriosi d'una família a Alemanya.


D'altra banda, ha especificat que "les comunitats són l'autoritat competent per avaluar i donar el vistiplau al sistema d'autocontrol de les empreses o establiments alimentaris" i el Ministeri, d'altra banda, és el responsable de coordinar la xarxa d'alerta de Salut Pública i de la xarxa que vetlla per la seguretat alimentària.


Va ser el 16 d'agostquan les autoritats sanitàries andaluses van informar del brot i Sanitat va activar "immediatament" les dues xarxes nacionals d'alerta corresponents, ha rememorat. Actualment, el Ministeri està pendent de conèixer "molta informació" que ajudarà a determinar les responsabilitats, "si n'hi hagués", i s'està pendent del resultats de les investigacions que la Fiscalia ha enviat al Jutjat.


Així mateix, Carcedo s'ha referit al fet que no hi ha l'informe final de la inspecció sobre el sistema d'autocontrol de l'empresa i l'informe epidemiològic final del brot. El brot de listeriosi "està en remissió", encaras'espera "un petit degoteig" de casosels dies vinents en persones que estiguin en període d'incubació, ha afegit.


Entre els casos confirmats,l'últim que va iniciar símptomes ho va fer el 21 d'agost, ha recalcat. S'"ha solidaritzat" en nom seu i en el de l'Executiu amb totes les persones afectades per aquest brot, tot i que, ha opinat, la "reparació fonamental" és "determinar-ne les causes i circumstàncies i adoptar mesures que permetin evitar que torni a passar".