L'àrea Retail Knokwledge d'AECOC ha presentat l'estudi "Salut i sostenibilitat marquen l'alimentació de el futur", en una jornada adreçada a professionals del sector. L'informe examina les estratègies dels principals distribuïdors nacionals i internacionals per respondre, des de la innovació, a la demanda creixent per part del consumidor de productes saludables i sostenibles.
L'informe destaca el creixement de tendències com la reducció de sucres, sal i greixos en els productes, de les alternatives proteiques a la carn i de les opcions dirigides a dietes específiques, com les veganes o celíaques. De fet, l'estudi destaca que el mercat de productes substitutius de la carn creix a un ritme anual del 10% i que, en mercats com el del Regne Unit, un de cada quatre nous productes que surten al mercat ja són vegans. "Tots els distribuïdors miren de diferenciar-se i posicionar-se com a marques de referència en aquests segments", explica el gerent de l'àrea Retail Knowledge d'AECOC, Pablo de la Rica.
La presentació, però, destaca que aquest factor salut va cada vegada més lligat al plaer, la conveniència i la comoditat. "Parlem d'indulgència saludable, perquè la distribució busca formes originals i diferencials de vendre aquests productes. Cal alimentar la curiositat del consumidor, perquè és el que demanen les noves generacions", remarca de la Rica.
De fet, l'informe rescata les dades de l'estudi State of Snacking, de Mondelez, que apunta que el 59% dels adults a tot el món i el 70% dels millennials prefereixen prendre un snack abans de seure a dinar.
El creixement de l'oferta d'aliments amb atributs de salut està lligat a les noves prioritats dels compradors. Actualment, vuit de cada deu consumidors gasta més en alimentació saludable. De fet, en aquest any de pandèmia, el percentatge de consumidors pels quals la principal preocupació sobre la dieta és la salut ha passat del 10% al 19%.
Transparència i sostenibilitat en l'alimentació
A més de la salut, la innovació en alimentació inclou cada vegada més paràmetres relacionats amb la sostenibilitat i la transparència. "Tal com ha passat amb les etiquetes nutricionals, cada vegada veurem més etiquetatges relacionats amb els impactes ambientals dels productes que comprem", avança la responsable de desenvolupament comercial d'AECOC Retail Knowledge, Natalia Marcó.
A més d'aquests sistemes d'etiquetatge, la distribució es recolza en tecnologies com el blockchain perquè els consumidors puguin conèixer l'origen i el recorregut de tots els ingredients que componen els productes. "El 85% dels espanyols afirma que està disposat a pagar més per productes més responsables i sostenibles, però també exigeix a les marques més transparència i compromís amb el consum responsable", apunta Marcó.
L'informe també posa el focus en les estratègies de la distribució internacional a l'hora de reduir l'ús d'envasos de plàstic a través de l'envàs ecològic, i minimitzar el malbaratament alimentari, entre d'altres tendències.
A més de la presentació de l'estudi, la jornada ha comptat amb la participació dels portaveus del centre de recerca AZTI, Ametller Origen, Capsa Food i Lidl, que han explicat les seves estratègies en els camps de la sostenibilitat i l'alimentació saludable.