cereal
Agricultura

S'actualitza la collita de cereals en poc més de 10 milions de tones

17/07/2023

El consell sectorial de Cereals de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya ha realitzat una segona estimació de la collita de cereals de 10,2 milions de tones, fet que suposa un 42,36 % menys respecte de la campanya passada.

Per cultius, en blat tou s'assoliran 3,1 MT; en ordi, 3,7 MT; en blat de moro, 2,5 MT; en blat dur, 338.478 t; en civada, 151.008 t; en sègol, 36.734 t, i en triticale i altres, 1248 t. El rendiment mitjà estimat en aquesta campanya és de 1,82 t/ha. Cal destacar l'elevat volum d'hectàrees que no es recolliran per baix rendiment, perquè cultius com la civada, el sègol i els triticales s'han fet servir per a aprofitament ramader.

Les pluges de finals de maig i juny han tingut un comportament dispar. Per una banda han millorat els rendiments a la zona nord d'Espanya, sobretot de blat en algunes zones de Castella i Lleó, però també han dificultat les feines de collita en aportar un excés d'humitat als cultius que estaven a punt de collir-se, cosa que entorpeix la sega i l'assecat uniforme del gra i provoca una germinació de grans que han dificultat la collita, i n'han alterat la qualitat.

La recerca, la millora genètica i les noves varietats, claus per millorar rendiments

La caiguda de la producció deguda a la sequera patida posa de manifest la necessitat de cercar noves tècniques i solucions que millorin el rendiment dels cultius i facin front als desafiaments del canvi climàtic. La recerca, la millora genètica i les noves varietats són les claus que té el sector per millorar-ne els rendiments, com també unes polítiques apropiades de gestió de l'aigua que garanteixin l'accés sostenible a recursos hídrics adequats per a l'agricultura.

Una collita curta suposa un gran repte de logística per al sector cerealista que ha de garantir el subministrament normal i necessari al llarg de tota la campanya per cobrir les necessitats de consum de la important cabanya ramadera nacional.

Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya recorda la necessitat d'una gestió i planificació bona i organitzada que ajudi a minimitzar l'impacte de la producció curta i afavoreixi la distribució de cereal al llarg de tota la campanya de comercialització.