Indústria

Ribera del Duero millora el control de qualitat

05/12/2019

Ribera del Duero està implantant un nou sistema internacional de control de qualitat que ofereix la màxima garantia per als consumidors per la seva capacitat per certificar que el vi s'ha elaborat, envellit, embotellat i emmagatzemat, d'acord amb el que s'estipula en el plec de condicions de la denominació d'origen.


Aquest sistema, que en línies generals s'està desenvolupant en el conjunt de les denominacions d'origen d'Espanya, es duu a terme inicialment de manera voluntària i s'hi han acollit fins ara tres cellers de la denominació d'origen protegida Ribera del Duero, han informat avui a Efe fonts del sector.


El nou sistema converteix el Consell Regulador en verificador i auditor del compliment del que estableix el seu plec de condicions, mitjançant l'aplicació de la norma internacional ISO 17065, que es fa servir a tot el món per certificar producte en els diferents sectors d'activitat.


L'objectiu principal de la certificació ISO 17065 és generar confiança en les marques de qualitat, entre les quals hi ha les denominacions d'origen de vi protegides.


L'últim celler de la Ribera del Duero pioner a complir la normativa ISO 17065 ha estat San Gabriel, ubicat a La Aguilera, prop d'Aranda de Duero (Burgos), que acaba de rebre del Consell Regulador la certificació corresponent per a les onze marques que té, algunes de les quals són presents en mercats tan llunyans com la Xina o Costa Rica.


Aquest nou procés d'auditoria i certificació de la qualitat dels vins fa que els cellers hagin de desenvolupar un mecanisme d'autocontrol eficient que faci possible complir les estrictes exigències que fixen els consells reguladors a l'hora d'auditar i certificar la qualitat i la traçabilitat dels vins.


La iniciativa s'ha impulsat a Castella i Lleó amb l'entrada en vigor del nou reglament de les denominacions geogràfiques de qualitat alimentària, que determina que les denominacions d'origen víniques d'aquesta comunitat autònoma s'han d'adaptar a la normativa internacional de control i certificació.


La implantació progressiva del nou procés de control de qualitat s'ha produït a la Ribera del Duero després d'una collita de 96 milions de quilos de raïm i amb la nova possibilitat d'elaborar vins blancs (es van collir 600.000 quilos de la varietat albillo mayor o picapoll).


D'aquesta denominació en formen part 8.300 viticultors i 300 cellers, que elaboren vins amb raïm produït a les 23.371 hectàrees inscrites en la denominació d'origen protegida, que pertanyen a les províncies de Burgos, Segòvia, Sòria i Valladolid.


La implantació progressiva del nou sistema de control coincideix amb l'inici de les activitats d'Aranda de Duero ?un dels enclavaments principals de la denominació d'origen? com a Ciutat Europea del Vi 2020, títol atorgat fa poc per la Xarxa Europea de Ciutats del Vi (RECEVIN)