Agricultura

Retallada del 37 % en la collita de cereals d'hivern

10/01/2019


La Sectorial de Cereals de l'organització agrària Asaja ha avaluat les dades avançades de la campanya en la reunió anual i preveu que la collita de cereals d'hivern es retalli en uns 4 milions de tones, fins als 12,5 milions de tones, és a dir, un -37 % respecte de l'anterior.


En un comunicat, Asaja ha subratllat que això suposa "una severa retallada" respecte dels tres últims anys, quan es van assolir els 16,8 milions de tones de mitjana. Segon les seves dades, aquesta baixada s'ha produït fonamentalment per la sequera, tot i que també hi han influït els danys derivats de les plagues de conills i les males herbes. Per conreus, espera una producció de 4,2 milions de tones de blat tou; 815.000 tones de blat dur; 6 milions de tones d'ordi; 807.000 tones de civada; 160.000 tones de sègol, i 425.000 tones de triticale.


Per zones productores, la zona sud de Castella i Lleó i de Navarra, i les comunitats d'Aragó i Madrid són les més afectades en aquesta baixada de les xifres, com també algunes zones de les províncies de Màlaga i Toledo. Les segueixen, amb menys proporció de danys, la resta de Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia.


D'acord amb les seves dades, hi ha hagut una campanya de producció mitjana-baixa, segons les zones, a causa d'una sementera amb poques precipitacions (cosa que va provocar una nascència deficient), un hivern molt sec (amb poques reserves per als conreus) i una primavera d'escasses precipitacions. A això Asaja hi afegeix els "nombrosos danys" per la fauna silvestre (sobretot conills, a més de cabirols, porcs senglars i piocs salvatges) i la proliferació de males herbes per la prohibició de l'ús de fitosanitaris a les superfícies d'interès ecològic (SIE), que estan provocant que molts pagesos dediquin aquestes parcel·les a guaret.Descarrega't l'app d'AgroBank.">