Agricultura

El regadiu sostenible i innovador, peça clau per al futur

02/12/2019

La Junta d'Extremadura, el Govern central i les comunitats de regants consideren el regadiu sostenible i innovador una peça clau davant dels desafiaments del planeta, com la demanda creixent d'aliments, el canvi climàtic mitjançant un ús eficient de l'energia i l'aigua, i la despoblació de les zones rurals.


Així ho han expressat representants de diferents institucions i entitats durant la cloenda d'una jornada a Mèrida per commemorar els 20 anys de modernització dels regadius a les comunitats de regants d'Extremadura, en la qual també s'ha lamentat la "demonització" que hi ha per part de certs sectors cap a aquesta mena de conreus agrícoles.


En la seva intervenció, el president de l'Executiu extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha indicat que parlar de regadius és parlar d'"una de les peces que encaixen en la solució dels problemes globals" perquè ha dit: "nosaltres ja no som només nosaltres, sinó el planeta".


En aquest sentit, ha advocat per analitzar la "viabilitat de present i de futur" dels regadius, fent-se la pregunta de si n'hi haurà prou amb la producció alimentària actual per satisfer les necessitats de tots els habitants del món, que seran més de 9.500 milions el 2050, amb un creixement que vindrà de l'Àfrica.


El president de la Federació Nacional de Comunitats de Regants (FENACORE), Andrés del Campo, ha felicitat Extremadura per la modernització dels regadius, "exemple en el binomi aigua i energia" ja que a l'eficiència hidràulica hi suma l'energètica.


Ha explicat que a la regió el 31,97 % dels regadius fa servir reg en superfície, el 53,47 % és reg localitzat o per degoteig, i supera i "arrossega" la mitjana nacional, i el 14,15 % el reg per aspersió.


En l'acte ha intervingut també el president de Tragsa, Jesús Casas, qui ha destacat que "la agricultura que pot potenciar el medi rural ha de ser la de regadiu", perquè és competitiva i es pot "posicionar en els mercats", generant "activitat econòmica i riquesa", i contribuir així a combatre la despoblació.