Agricultura

El regadiu de l'Horta de València, nou Patrimoni Agrícola Mundial

27/11/2019

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) acaba de declarar el "Regadiu històric de l'Horta de València" sistema important del patrimoni agrícola mundial (SIPAM), segons ha anunciat aquest dimarts el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).


En un comunicat han destacat que el regadiu de l'Horta de València és la quarta SIPAM declarada a Espanya per la FAO després de la "Vall Salada" d'Añana (Àlaba), la "Pansa de l'Axarquía" (Màlaga) i les "Oliveres mil·lenàries del territori de la Sénia", que engloba municipis de Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana.


Ha explicat que la xarxa de sèquies de reg per gravetat de l'Horta, que s'abasteix del riu Túria, vincula aspectes rurals i urbans, ja que s'estén per l'àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i per dotzenes de municipis d'aquesta zona metropolitana.


D'herència àrab, segons ha recordat, el seu paisatge l'integren camps de conreu, canals d'aigua, camins rurals, edificis tradicionals ?com ara barraques i alqueries?, i també el Parc Natural de l'Albufera, on l'arròs i la pesca artesanal tradicional formen un sistema viu i vulnerable.


El Ministeri ha destacat que les regles mil·lenàries de l'ús de l'aigua d'aquest nou SIPAM daten de l'època medieval i que ara les gestionen institucions com la Reial Sèquia de Moncada i el Tribunal de les Aigües, aquest últim reconegut Patrimoni Immaterial de la Humanitat.