Agricultura

"En quina situació està la mà d'obra al camp?"

08/06/2020

La mà d'obra ha arribat en la quantitat necessària al camp espanyol durant aquestes setmanes, per la qual cosa la recollida de les collites està assegurada, en línies generals, però la controvèrsia no falta, especialment des que els sindicats es qüestionen si la manera de buscar aquesta mà d'obra ha esta la idònia.


Organitzacions agràries com www.asaja.com/" target="_blank" rel="noopener">ASAJA i www.ccoo.es/" target="_blank" rel="noopener">COAG i els sindicats www.ccoo.es/" target="_blank" rel="noopener">CCOO i www.ugt.es/" target="_blank" rel="noopener">UGT estan d'acord que aquesta mà d'obra ha aterrat al camp, però mentre les primeres consideren que iniciatives com les seves borses de treball ho han facilitat, els sindicats creuen que els serveis púbics d'ocupació haurien d'haver tingut més protagonisme per controlar més rígidament les condicions laborals.


A CCOO Indústria, el seu adjunt en el sector del camp, José Fuentes, té clar que "hi ha prou operaris" i fins i tot en algunes zones en sobren, perquè "les patronals han provocat un efecte de crida indesitjable".


El secretari sectorial d'Agrari de la UGT, Emilio Terrón, comenta que "desgraciadament" les ofertes de feina "no han arribat" a les oficines públiques perquè considera que les han controlat finalment els empresaris.


A ASAJA, el seu director, Juanjo Álvarez, confirma l'arribada d'intracomunitaris que, afegits als treballadors reclutats a través de les borses d'ocupació, han allunyat la por que hi havia a la manca de temporers quan va començar la crisi del coronavirus.


El responsable de Fruita de UAGA-COAG a Aragó, Óscar Moret, ha afirmat que ha gestionat una de les borses més grans durant aquestes setmanes, assegura que els sindicats "de vegades no saben prou bé de què parlen" perquè, en el seu cas, la borsa s'ha gestionat en coordinació amb l'Instituto Aragonés de Empleo (INAEM).