Ramaderia

Quin és el futur de l'oví de llet?

07/10/2019

L'Organització Interprofessional Làctia (InLac) ha organitzat a Toro (Zamora) una jornada per analitzar el futur de l'oví de llet en la qual participaran els agents econòmics i socials principals del sector, a més de ramaders de la província de Zamora.


La jornada, que tindrà lloc el dimarts vinent, dia 8, al teatre Latorre de Toro, la inaugurarà el president del comitè d'oví d'InLac, Marceliano Navarro, i l'alcalde de Toro, Tomás del Bien, segons han informat els organitzadors.


La trobada servirà per analitzar assumptes com les feines que duu a terme la Interprofessional per garantir la vertebració i competitivitat del sector, el sistema d'informació làctia o la situació actual i les perspectives per a ramaders i indústria.


Entre els participants a la trobada professional, hi figuren la directora gerent d'InLac, Nuria María Arribas; el cap de servei de la Subdirecció General de Productes Ramaders del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Adrián Martínez, o el cap de departament de l'empresa pública Tragsatec Jesús Llorente.


Nuria María Arribas ha remarcat el caràcter estratègic d'aquest sector per a Espanya i, especialment, per a Castella i Lleó, com a líder nacional de l'oví de llet. Ha subratllat, a més, els valors nutricionals del producte i dels derivats de l'oví lacti, ja que la llet d'ovella destaca per "l'extraordinari valor nutritiu: és energètica, proteica, rica en oligoelements, vitamines i nutrients essencials"


El sector oví està format a Espanya per més de 6.900 explotacions, amb 15,85 milions de caps 2,24 milions del qual són de munyir. El valor de la producció de llet d'ovella s'estima en 544 milions d'euros i Castella i Lleó lidera el rànquing nacional amb 2,9 milions de caps i 2.356 explotacions. Zamora és la província espanyola amb més presència de l'oví de llet, amb 675.406 caps.


En el context europeu, Espanya té el quart cens més grans d'aquesta cabanya a la UE després de Romania, Itàlia i Grècia, i és, a més, el segon productor de formatge.