Després que els líders europeus acordessin el juliol passat el nou pressupost comunitari, que inclou els fons de la Política Agrícola Comuna, s'ha obert un procés que culminarà amb l'entrada en vigor de la reforma de la PAC al gener del 2023.
Fins a aquella data encara s'han de fer un seguit de passos, que en els propers mesos estaran marcats per la negociació a Brussel·les de les normes que configuren la nova política agrícola i per l'elaboració dels plans estratègics a escala nacional.
"Aquesta PAC entrarà en vigor dos anys tard a causa de l'endarreriment del Consell Europeu i també de la pandèmia, que ha afectat els calendaris", resumeix en declaracions a Efeagro el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.
Un cop aclarit el dubte sobre el pressupost de la PAC per al període 2021-2027, que en preus corrents supera els 400.000 milions d'euros (47.682 milions aniran a parar a Espanya, segons l'Executiu), queda per acordar la reforma dels reglaments comunitaris que fixen les regles d'aplicació de la PAC.
El paquet de reformes comprèn un reglament sobre els plans estratègics de la PAC; un altre sobre el finançament, la gestió i el seguiment de la política agrícola, i un tercer sobre l'organització comuna dels productes agrícoles.
Les institucions europees ja van acordar al juny, de manera provisional i parcial, un reglament de transició que permetrà als productors seguir cobrant els ajuts, sense que canviïn les condicions, entre 2021 i 2022.
A l'octubre es procedirà a l'aprovació definitiva un cop acordats els fons de la Política Agrícola Comuna, integrats en el Marc Financer Plurianual. Segons Planas, es preveu l'aprovació del plantejament global de totes les esmenes a nivell polític en el si del Consell Europeu a mitjans d'octubre, mentre que el Parlament Europeu farà el mateix en la segona sessió d'aquell mateix mes.
Serà a principis de novembre que el Consell i el Parlament iniciaran una negociació amb la intenció d'arribar a un acord legislatiu final en els mesos següents, previsiblement a principis del 2021.