R+D+i

Què en saps de la pitjor plaga de llagostes a l'Àfrica oriental?

27/01/2020

El grau d'alarma a l'est de l'Àfrica ha augmentat en relació amb la plaga de llagostes del desert que des de fa mesos afecta diversos països de la regió, el pitjor brot en 25 anys i la magnitud del qual amenaça cada dia els mitjans de vida i la seguretat alimentària de milions de persones.


Una plaga que es podria multiplicar per 500 a mesura que avança l'any, segons estimacions de l'Organització de l'ONU per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), amb eixams capaços de destruir a diari prou conreus com per alimentar 2.500 persones durant un any.


"Aquesta espècie, desafortunadament, no reconeix fronteres ni necessita cap visat ni cap passaport. Quan es desplaça cobreix tot el camí. Les llagostes que veiem ara a Kènia no venen de Somàlia, sinó del Iemen", va explicar aquest divendres Stephen Njoka, director general de l'Organització de Control de Llagostes del Desert per a l'Est d'Àfrica (DLCO-EA), en una roda de premsa a Nairobi.


El pas sobre l'oceà Índic de dos ciclons tropicals consecutius, amb fortes pluges torrencials, va crear entre el maig i l'octubre del 2018 les condicions propícies de reproducció per a quests insectes, que requereixen sòls humits per dipositar-hi els ous.


"La inseguretat alimentària i nutricional serà més severa en els infants si no prenem mesures ara", ha advertit avui a Nairobi el subdirector general de la FAO del Departament d'Agricultura i Protecció del Consumidor, Bukar Tijani.