R+D+i

Què hi ha darrere del gust del safrà?

10/10/2019

S'obren "noves perspectives sobre la producció industrial d'aquest compost" per ser utilitzat tant a la indústria alimentària com a la farmacèutica.


L'UCLM ha informat en un comunicat que es tracta d'un treball de recerca desenvolupat pel grup de Biologia i Fisiologia Molecular de l'Institut Botànic d'Albacete, que ha caracteritzat "l'última baula de la ruta de síntesi" de la picrocrocina, o compost químic responsable del gust i precursor de l'aroma del safrà, l'estudi del qual s'ha publicat a la revista New Phytologist.


Segons ha explicat la Universitat, el safrà està especialitat en la producció de crocines i picrocrocines, responsables de les seves propietats característiques i que estan limitades a unes quantes espècies de plantes, ja que tal com indiquen els investigadors, aquest producte "mostra una varietat de beneficis per a la salut" provats en processos antiinflamatoris, antienvelliment i cicatrització de ferides.


Així mateix, el safrà està format per "una barreja complexa" de més de 150 compostos volàtils i no volàtils que contribueixen a les seves propietat generals, tot i que la rellevància mèdica del safrà "s'atribueix principalment a les crocines i la picrocrocina".


En aquest sentit, el grup de recerca sosté en el seu treball que l'activitat contra la proliferació de melanoma maligne humà, adenocarcinoma i cèl·lules d'hepatocarcinoma s'ha atribuït a la picrocrocina, que produeix un element, el safranol, que és el responsable de l'aroma característic del safrà.