Mosca blanca
Agricultura

Quaintance, la mosca blanca que podria devorar Espanya

31/08/2023

La Unió Llauradora informa de la presència al sud de França d'una nova espècie de mosca blanca no present en la nostra agricultura, Alerucanthus spiniferus (Quaintance), que afecta 102 espècies vegetals, entre elles els cítrics, i que actua amb una gran voracitat .

Aquesta plaga de quarantena detectada al juny a territori francès, amb origen del sud-est asiàtic, s'ha localitzat de moment a 14 municipis (i 5 més a l'espera de confirmació) de la regió francesa d'Occitània. Actualment, el camp valencià ja pateix un augment considerable dels costos de producció a causa del control i la lluita contra plagues, entre elles altres mosques blanques, per l'increment del nombre d'aplicacions de productes fitosanitaris.

A Espanya no hi ha productes fitosanitaris específics per al control d'aquesta mosca, per la qual cosa s'haurien d'utilitzar matèries actives autoritzades pel Registre Oficial de Productes Fitosanitaris per al control de mosques blanques i cada vegada en tenim menys que puguem fer servir.

En cas de detecció d'aquesta mosca blanca, s'ha d'aplicar el Programa d'Erradicació que ja té aprovat el Ministeri d'Agricultura. La nova plaga de quarantena de la mosca blanca espinosa afecta sobretot el cultiu de totes les varietats de cítrics, però també la vinya, el caqui i la pera, a més de plantes ornamentals com ara el roser.

Produeix grans quantitats de melassa que cobreixen fulles i fruits. Com passa amb la resta dels atacs d'altres mosques blanques, la fumagina es pot instal·lar sobre la melassa i reduir la respiració i la fotosíntesi de la planta.

Provoca així mateix defoliacions que debiliten l'arbre i afecten greument la producció i en danyen els fruits, ja que els atacs d'aquesta mosca poden reduir el quallat.