Agricultura

La pujada del SMI obre fissures entre sindicats i organitzacions agràries

28/01/2020

La millora del salari mínim interprofessional (SMI) ha generat tensions entre els sindicats i les organitzacions agràries, ja que aquestes organitzacions han advertit dels efectes perjudicials de la pujada per a l'activitat agrària.


ASAJA, COAG i UPA (aquestes dues últimes són entitats relacionades històricament amb les centrals sindicals) han insistit en els riscos que comporta la mesura, tot i que segons el Govern és "assumible" per part del sector, fins i tot amb la crisi que està patint.


Les organitzacions agràries no comparteixen aquesta opinió i posen l'accent en els problemes que implicarà al camp aquest nou augment de 900 a 950 euros al mes (tot i que és inferior a l'últim, executat el 2019 i que va suposar elevar el SMI de 736 a 900 euros).


A la pràctica, fonts del sector precisen a Efeagro que les organitzacions representen explotacions professionals i que, fins i tot en el cas de les més petites, "necessiten mà d'obra", encara que sigui de manera puntual i estacional al llarg de les campanyes. També indiquen la falta de rendibilitat com el motiu principal per qüestionar aquesta pujada del salari mínim, que repercuteix en el compte de resultats en incrementar els costos.


Un conflicte entre organitzacions i sindicats, que s'ha materialitzat en un comunicat de CCOO sobre la COAG: "Resulta paradoxal que la que es considerava una organització progressista (en al·lusió a la organització agrària) es posicioni públicament en contra de la pujada del SMI fins als mil euros".


El sindicat també incidia en el fet que "els empresaris agraris perceben anualment" a través de la Política Agrària Comuna (PAC) prop de 6.000 milions de subvencions públiques" i considerava que la COAG "confon l'adversari".


Responsables de la COAG han afirmat que aquesta pujada del SMI incrementarà els costos laborals per als pagesos que tenen "una explotació mitjana, amb 2 o 3 treballadors fixos" i que l'increment els expulsa del mercat perquè no és possible "traslladar al preu" aquest augment.


A UGT han insistit que "qualsevol família que tingui un increment de sou el farà servir directament en el consum i generarà riquesa.


Cal treure-li dramatisme i pensar en els efectes positius que aquest acord tindrà sobre les persones i l'economia en general"