Veterinaris, investigadors i ramaders que participen en el projecte Optibovisanalitzen les primeres dades recollides de vaques gestants en deu explotacions pilot i que tenen com a objectiu optimitzar la producció de les vaques alletants.
La tardor passada, després que els ramats tornessin dels ports, van començar els primers controls exhaustius a les ramaderies participants, pertanyents a les associacions de defensa sanitària (ADS) Bisaurín i Viejo Aragón, informa el Govern d'Aragó en una nota de premsa.
En aquestes deu explotacions pilot es van fer diagnòstics de gestació mitjançant una ecografia i un registre de l'estat de reserves corporals dels animals, a més d'una avaluació completa pel que fa a la sanitat i l'alimentació per poder planificar-ne el maneig durant la hivernada.
Aquesta informació de camp es va recollir mitjançant una aplicació informàtica (ISAGRI) que permet gestionar des d'un smartphone les dades individuals relatives al maneig sanitari, reproductiu, alimentari i de rendiments de cada vaca.
Juntament amb els titulars de les explotacions, la responsabilitat en la presa d'aquestes dades és dels veterinaris representants de les ADS beneficiàries, Bea Bello i Ana Alcolchel, de l'ADS Bisaurin, i Víctor Ara de l'ADS Viejo Oroel.
Com explica el tècnic responsable de la finca La Garcipollera i coordinador del grup, Javier Ferrer, un cop s'acoblin aquestes primeres dades es podran "començar a valorar quines són les mesures que cal prendre en cada explotació perquè redundi en una millor eficiència productiva d'aquestes explotacions".
Durant aquest hivern s'han fet mostreigs dels aliments disponibles a les explotacions, per determinar-ne la qualitat i optimitzar les racions que se subministren als animals, valorant la necessitat d'una suplementació ajustada a la disponibilitat i valor nutritiu dels farratges disponibles a les ramaderies.
Optibovis ha nascut després de la creació d'un grup de cooperació format pel CITA, la comarca de La Jacetania i, com a beneficiaris, les dues associacions de defensa sanitària de vacum de la comarca, Bisaurín i Viejo Aragón, amb un cens total proper a les 5.000 vaques alletants, més del 10 % de la cabanya aragonesa.