R+D+i

Un projecte del CSIC té l'objectiu de desenvolupar tomàquets més resistents i amb més sabor

22/10/2020

Un projecte de biotecnologia liderat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (www.csic.es/" target="_blank" rel="noopener">CSIC) té l'objectiu de desenvolupar varietats de tomàquets de més qualitat, més bon sabor i més resistència a malalties emergents i al canvi climàtic.


Es tracta del projecte europeu denominat Harnesstom, que està coordinat per l'investigador del CSIC Antonio Granell, de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del www.csic.es/" target="_blank" rel="noopener">CSIC i la Universitat Politècnica de València. Pretén reunir i centralitzar informació genètica sobre les varietats de tomàquet per fer-la accessible. El projecte disposa d'un pressupost de 8,07 milions d'euros, dels quals 7,04 seran finançats pel Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea (Horizon 2020) i la resta els cobriran les empreses participants i el Govern de Taiwan.


El projecte Harnesstom (Harnessing the value of tomato genetic resources for now and the future) es desenvoluparà al llarg dels pròxims quatre anys. Ho farà amb la participació d'institucions de set països, des de petites i mitjanes empreses, empreses tecnològiques, empreses de cultiu, ONG, associacions d'agricultors i institucions acadèmiques. El projecte reuneix tots els agents perquè els resultats dels laboratoris es transfereixin al mercat.


"Es tracta d'una iniciativa d'una gran importància per a un cultiu com el del tomàquet. Primer, perquè permetrà oferir solucions al mercat perquè aquest cultiu resisteixi a alguns virus que l'amenacen, com el virus rugós del tomàquet (www.mapa.gob.es/es/agricultura/temas/sanidad-vegetal/organismos-nocivos/virus-rugoso-tomate/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">ToBRFV), així com als desafiaments del canvi climàtic. I segon, perquè el projecte reuneix tots els agents perquè els resultats dels laboratoris es transfereixin al mercat: des dels investigadors fins a associacions de productors, empreses, ONG, etc. Tot amb un objectiu: que el tomàquet que arribi a taula sigui millor, en tots els sentits", destaca Antonio Granell, expert en la recerca sobre el tomàquet.