El programa AgroBank Tech Digital INNovation mostra els darrers avenços en innovació agroalimentària a l'F4F Expo Foodtech

19/05/2023

El sector agroalimentari està immers en un procés de canvi per augmentar la productivitat i la rendibilitat mentre busca minimitzar l'impacte mediambiental en cadascuna de les seves activitats. En aquesta transició pròpia, la tecnologia ha esdevingut la millor aliada per optimitzar recursos naturals, modernitzar processos de producció i obrir noves oportunitats laborals per als professionals del sector. Aquests són els objectius clau d'AgroBank Tech Digital INNovation, el programa d'innovació oberta ideat per AgroBank (CaixaBank) i Innsomnia en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), els avenços dels quals en matèria de digitalització agroalimentària i desenvolupament sostenible han mostrat a Food 4 Future Bilbao FoodTech World Summit 2023.

Es tracta del congrés europeu més gran sobre innovació tecnològica en la indústria d'aliments i begudes, i per tercer any consecutiu AgroBank es converteix en global partner d'aquest esdeveniment com a única entitat financera que hi és present. En aquesta edició, es reforça l'aliança entre AgroBank i el MAPA, amb accions com la difusió dels projectes innovadors dels Grups Operatius de la Xarxa Rural Nacional a l'estand de la pròpia entitat, com també la cooperació en diferents xerrades i taules de debat del congrés.

En aquest context de digitalització global, la IA, el blockchain, el big data o la biotecnologia estan plantejant una altra manera de produir i comercialitzar matèries primeres segons les noves necessitats socials i mediambientals del sector (augment de les temperatures, sequera, erosió del sòl, pèrdua de biodiversitat o extensió de plagues). Així ho van demostrar les 13 startups que van participar a la jornada AgroBank Tech Digital INNovation: Solucions Tecnològiques per al Sector Agroalimentari emmarcada dins del cicle d'activitats que AgroBank ha programat durant els tres dies d'aquest congrés.

El model agroindustrial es transforma: tecnologia de nova generació per optimitzar els recursos hídrics i la qualitat del producte

La seguretat alimentària, la monitorització del camp i l'eficiència hídrica són alguns dels reptes estratègics a què ha de fer front el sector agroalimentari des de la digitalització i la col·laboració publicoprivada. Així ho entenen des de Bleecker Technologies, una spin-off sorgida el 2019 a la Universitat de Múrcia que ha desenvolupat un nou sistema d'identificació (Sistema Bleecker) basat en visió per computació i intel·ligència artificial per fer un seguiment i una traçabilitat més exhaustiva de qualsevol mercaderia. Aquesta eina de codis visuals patentats pot controlar en temps real, a distància i en moviment, l'entorn agroalimentari o industrial per prendre decisions precises i reduir els costos de producció.

L'optimització de mitjans i recursos hídrics és una altra de les prioritats per a Libelium, una empresa tecnològica de maquinari fundada a Saragossa el 2006 especialitzada en agricultura de precisió. A través de programes com el programari Farm B, que integra tot el coneixement en maquinari de l'empresa gràcies a la intel·ligència artificial i el big data, es pot fer una gestió sostenible del camp mitjançant reg de precisió, fertilització precisa o la predicció de collita. A més, també ha desenvolupat un sistema de reg automàtic (Smart Spot o One) que pot mesurar la sortida de l'aigua en remot i per pulsos i fins i tot permet reduir l'ús de l'aigua i els químics fins a un 30 %.

Una altra de les propostes de reg intel·ligent que s'han mostrat a Food 4 Future és la d'Agricolus, una startup fundada el 2017 a Perusa (Itàlia) la plataforma al núvol de la qual permet optimitzar les pràctiques agronòmiques, controlar de forma precisa les plagues, minimitzar el ús de fertilitzants fins a un 25 % i millorar la traçabilitat a tota la cadena de valor.

Amb aquest repte d'aconseguir una eficiència hídrica més gran en l'activitat agrícola, l'spin-off Digital Data Farm, de la Universitat Politècnica de Cartagena, planteja que mitjançant l'ús de la seva plataforma Irriman (informatitzada sota els estàndards de cloud computing) s'integrin tant les dades dels sensors propis com la informació captada per drons o satèl·lits. Amb ella, el professional agrícola pot prendre decisions precises amb dades reals sobre el cultiu, l'ús de l'aigua, l'emissió de CO2 de cada parcel·la o el consum energètic. Segons les valoracions del mateix equip expert, la plataforma Irriman pot assolir un 60 % d'estalvi d'aigua i un 20 % menys d'emissions de CO2.

També, la IA permet anticipar-se a les necessitats dels cultius per evitar el malbaratament alimentari i el deteriorament de les matèries primeres. Aquest és l'objectiu principal de Biyectiva Technology, una empresa tecnològica originària de Cartagena (Múrcia) la proposta de la qual per al sector agroalimentari passa per aplicar la intel·ligència artificial als cultius per evitar la fruita en mal estat o la presència de bacteris mitjançant la combinació de sensors òptics hiperespectrals i rajos T.

En aquest àmbit, el de l'agricultura de precisió, també s'ha especialitzat Ioland, la marca tecnològica del grup Fitogar, que ha dissenyat una plataforma de programari intel·ligent per interpretar les dades agrícoles que proporcionen els seus sensors. Així es pot supervisar el rendiment d'un cultiu, com també l'ús de l'aigua o els nutrients del sòl.

Per als emprenedors de BloomX, amb base a Rishpon (Israel), la clau per aconseguir un major rendiment passa pel mètode que ells mateixos han anomenat “PaaS” (Polinització com a Servei). Amb aquest mètode es pot gestionar el procés de pol·linització, la seguretat alimentària i la qualitat dels cultius. Això és el que plantegen amb la seva tecnologia de pol·linització bioimitadora, capaç d'imitar el comportament dels insectes i captar més pol·len amb una producció més responsable i controlada. Amb aquesta solució es pot augmentar entre un 20-30 % el rendiment de cultius com el dels nabius o el dels alvocats.

Per part seva, IPM Advice, una startup originària de Lleida (Catalunya) va proposar reforçar el control de les males herbes i el rendiment del camp mitjançant la seva solució tecnològica IPMWise. Es tracta d'un sistema d'ajuda a la decisió fàcilment integrable a altres models de gestió que permet disminuir entre un 20 % i un 50 % el cost i l'impacte ambiental dels tractaments per al control de les males herbes i serveix com a nexe d'unió entre els mapes d'infestació de males herbes i la polvorització intel·ligent.

En termes d'e-commerce i la connexió directa entre productors i consumidors, cal esmentar la proposta d'Abastores, una plataforma en línia de compravenda de matèries primeres agrícoles que opera a Espanya. Fins ara, aquesta eina de la startup Abastores (Toledo) ha comercialitzat més de 20.000 tones de cereals i oleaginoses, ha aconseguit més de 8 milions d'euros en facturació i ja té més de 3.000 agricultors i agents registrats a la plataforma.

Ramaderia 4.0: smartwatches per a caps de bestiar i granges monitoritzades per satèl·lits

La ramaderia és un altre dels sectors que es van analitzar en aquesta jornada on la IA pot propiciar grans avenços pel que fa a sostenibilitat. Aquest és el punt de partida de Datanimal, la plataforma intel·ligent desenvolupada per la startup Digitanimal que combina informació de dispositius IdC, imatges satel·litàries i registres ramaders per monitoritzar la productivitat de les explotacions ramaderes alhora que se'n fomenta la sostenibilitat. Els mateixos indicadors d'aquesta startup de San Fernando de Henares (Madrid) estimen que un ramader pot augmentar el rendiment de la seva explotació en més de 6.000 € anuals, ja que aquest sistema redueix les pèrdues animals fins a un 92 % i els costos operatius alhora que millora els indicadors reproductius (fins a un 25 %).

En aquesta transformació digital que està vivint el sector primari i, especialment, l'activitat ramadera, el monitoratge de caps de bestiar pot fins i tot incrementar la productivitat d'una granja. Així ho demostra Innogando, una startup amb base a Lugo que ha creat un sistema de smartwatches per a la ramaderia capaç d'emetre la ubicació i el comportament de cada animal en temps real. D'aquesta manera, una granja tipus pot incrementar un 70 % el rendiment i la rendibilitat de les explotacions.

Recobriments naturals i bioestimulants per millorar el rendiment dels cultius

La reutilització de residus i materials com el plàstic és cada vegada més freqüent al sector agroalimentari, on l'ús del compost podria augmentar en un 50 % fins al 2030 (de 6,1 Mt el 2018 a 9,5 Mt).