Agricultura

La producció i el consum de llegums augmenten la resiliència dels sistemes agrícoles i milloren la vida

13/02/2023

Després de l'exitosa celebració de l'Any Internacional dels Llegums el 2016, cada 10 de febrer l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) celebra el Dia Mundial dels Llegums.


El tema d'aquest any "Lleguminoses per a un futur sostenible" destaca com els llegums, les llavors comestibles de plantes lleguminoses com fesols, llenties, pèsols i cigrons, augmenten la resiliència dels sistemes agrícoles i milloren la vida gràcies a la seva baixa empremta hídrica, tolerància a la sequera i resistència als desastres relacionats amb el clima.


A mesura que el món s'enfronta a importants desafiaments per a la seguretat alimentària i nutricional, com ara plagues i malalties transfrontereres, conflictes i els efectes del canvi climàtic, els llegums poden ser una part important de la solució, ja que són un aliment assequible i ric en nutrients que es pot emmagatzemar durant molt de temps.


Els llegums generen oportunitats econòmiques per als petits agricultors, ja que solen oferir més marges de benefici que els cereals de gra.


Ajuden a la fertilitat del sòl gràcies a la seva capacitat per fixar el nitrogen de l'aire i optimitzar l'ús de fertilitzants sintètics, i combaten els efectes dels xocs climàtics, com ara sequeres o pluges fortes. Quan els cereals es cultiven després dels llegums en sistemes de cultiu agrícola, poden produir 1,5 tones més per hectàrea que els dels sistemes de monocultiu.


A més, poden ajudar a mitigar el canvi climàtic en augmentar la capacitat del sòl d'emmagatzemar carboni i restaurar sòls pobres i degradats. La contribució dels llegums a una dieta saludable no es limita únicament a l'alt contingut proteic ?dues o tres vegades més alt que el dels cereals? o a les calories i micronutrients essencials que aporten, sinó també al seu baix contingut en greixos i a l'alt contingut en fibra.


Atès que els llegums donen suport a totes les dimensions de la sostenibilitat, incloure'ls en els sistemes agroalimentaris és clau per assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).