Agricultura

Previsió de verema en la DO Rías Baixas

02/08/2022

L'òrgan de control i certificació de la denominació d'origen Rías Baixas va presentar el 27 de juliol passat al Ple del Consell Regulador l'Informe d'estimació de collita 2022. Aquest document, que recull la situació de la vinya fins a finals de juny, estima per a aquest any una recollida de "41,3 milions de quilos de raïm". És cert que durant el ple es va deixar constància que el calorós mes de juliol, amb abundant vent del nord-est i absència de precipitacions, havia alterat el cicle de la vinya. Aquestes condicions influeixen en el desenvolupament de la planta i podrien provocar una producció inferior a l'estimada inicialment en aquest informe, que es va elaborar a principis del mes de juliol i en què no s'havia tingut en compte la sequera d'aquest mes. Per això, el Departament Tècnic explica que "si les previsions meteorològiques es compleixen i continua l"onada de calor i la sequera, podria disminuir la recollida de raïm d"aquesta campanya".Pel que fa a la data d'inici de la verema, l'informe preveu que es produirà durant els primers deu dies de setembre. Com assenyalen des del Departament Tècnic, el cicle vitícola transcorria amb normalitat fins a finals de juny, encara que avançat respecte de la campanya passada. La producció prevista per a aquesta campanya es deu en bona part a l'increment de 114 hectàrees el 2022 i a una taxa de brotació del 87,3%.


Aquest document recorda com ha estat el cicle vitícola del 2022, amb "un hivern molt càlid i sec, una primavera molt càlida i molt seca i un mes de juny normal i humit, per bé que amb una gran variabilitat".


Per elaborar aquest document, el Departament Tècnic del Consell Regulador ha s'ha basat en la informació proporcionada per tècnics de camp dels cellers de la denominació d'origen, que supervisen el 44% de la superfície productiva. Aquestes dades s'han demanat mitjançant una enquesta molt detallada, un cop superat el moment més crític del cicle vitícola. Aquesta informació ha estat posteriorment contrastada al camp i ponderada estadísticament per tal d'unificar criteris.