PAC
Ramaderia

El pressupost d'ajuts associats de la PAC per a sectors ramaders creix un 11 %, amb 543 milions d'euros més

07/03/2023
PAC

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha inaugurat el Meat Attraction 2023 a Ifema Madrid, un saló sobre la carn en què el ministeri participa de forma directa amb un estand on s'han programat diversos actes i presentacions fins a la clausura demà 8 de març. El ministre ha recordat que el Govern d'Espanya, conscient de les dificultats que pateix el sector agroalimentari després de la sortida de la pandèmia de la COVID-19 i l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, ha engegat una sèrie de mesures extraordinàries i urgents per al sector primari que sumen més de 1.800 milions d'euros.

N'ha detallat algunes de les destinades al sector ramader, com els 169 milions d'euros per als productors lactis i d'altres per als productors de carn com la de boví (110 milions d'euros), oví i cabrum (31,7 milions), avícola (10 milions) i cunícola (10 milions).

A aquestes mesures hi ha afegit la rebaixa de 20 cèntims per litre de combustible des de l'abril del 2022 per als usuaris professionals o la rebaixa del 20 % als mòduls de l'IRPF.

També s'ha referit a l'important suport que el sector productor de carn té en la nova Política Agrària Comuna (PAC). Així, per exemple, ha assenyalat els 45 milions d'ajuts desacoblats en el cas del boví, els 115,6 milions per a pastures mediterrànies o els 186,6 milions d'ajuts associats a la producció de carn de ramaderia extensiva i els 12,35 milions per a l'engreix de vedells.

Pel que fa a l'oví i el cabrum, ha recordat els pagaments associats específics de 131,6 milions d'euros per a la producció de carn en ramaderia extensiva i semiextensiva i de 44,6 milions per a la producció sostenible de llet. A més, ha ressaltat que tots els ramaders podran acollir-se als ecorrègims, que remuneren pràctiques voluntàries beneficioses per al medi ambient.

El ministre ha recalcat que la producció càrnia espanyola compleix els estàndards més alts pel que fa a seguretat alimentària i ha ressaltat també els beneficis de les figures de qualitat diferenciada, que al seu parer protegeixen el prestigi de la producció i li confereixen més valor afegit.

En el cas del sector carni, ha explicat que actualment en té un total de 37 [M1]  —l'última incorporació ha estat la vaca gallega/bou gallec— i que quatre són de caràcter suprautonòmic: carn d'Àvila, xai segureño, Guijuelo i Jabugo.