R+D+i

Premis a aliments innovadors

20/12/2019

Una cervesa enriquida amb reishi, un bolet amb propietats saludables, i un faisà cuinat a baixa temperatura i envasat al buit han estat els projectes guanyadors dels Premis R+D+i 2019 "Generando valor rural", convocats per la Diputació de Palència i el Parc Científic de la UVa (Universitat de Valladolid) per fomentar la competitivitat empresarial i l'emprenedoria rural.


La presidenta de la Diputació, Ángeles Armisén, i el director del Parc Científic de la UVa, Enrique Baeyens, han lliurat aquest dijous els premis "Generando valor rural 2019" que han recaigut en les empreses Amo Conservas, d'Astudillo, i Cervezas Torquemada, de Torquemada, a més d'un accèssit per a l'emprenedor David Carrancio Aguado.


Armisén ha destacat l'interès creixent de les empreses de la província de Palència per innovar en els productes i ser més competitives, de la mà del coneixement tecnològic i científic que poden aportar els investigadors de la Universitat de Valladolid.


D'aquí que a aquesta convocatòria s'hi hagin presentat més projectes que en les anteriors, onze en total, set en la categoria d'empreses i quatre en la d'emprenedors, que han estat analitzats pels grups de recerca del campus universitari de Palència, que seran els encarregats de donar una solució tècnica als projectes seleccionats.


"Tots els projectes presentats havien d'estar molt orientats al desenvolupament rural", ha assenyalat el director del Parc Científic de la UVa, ja que l'objectiu final d'aquesta convocatòria és que "al final la idea esdevingui un producte que generi riquesa i valor en el mitjà rural".


Els projectes guanyadors del primer i el segon premi en la categoria d'empreses han estat "Faisà a baixa temperatura" de l'empresa Amo Conservas, d'Astudillo, dotat amb 6.000 euros, i "Elaboració d'una cervesa funcional amb reishi" de María Fernanda Jiménez Buitrago, de Torquemada, dotat amb 3.500 euros. Jaime Amo, d'Amo Conservas, que ja elabora a Astudillo faisà escabetxat i paté de faisà, ha explicat als periodistes que el seu projecte consisteix en un nou producte, faisà cuinat a baixa temperatura farcit de pomes i panses, i envasat al buit.


L'objectiu és treure al mercat un producte a punt per consumir amb una recepta tradicional i sense cap additiu ni conservant, assegurant que al mercat espanyol no hi ha cap faisà sencer cuinat d'aquestes característiques.


A més, d'aquesta manera cobriria tota la cadena de valor, des de la producció de l'animal en viu i el control dels processos que passen per l'escorxador, fins al trossejat per al faisà escabetxat.


D'altra banda, María Fernanda Jiménez Buitrago ha aconseguit que la Universitat col·labori en el seu projecte d'elaboració d'una "cervesa funcional amb reishi". L'objectiu és desenvolupar una cervesa d'elaboració artesanal de tipus amber ale amb addició de reishi, un bolet amb unes propietats saludables d'alt interès que elabora a Palència l'empresa MundoReishi.


Segons ha explicat, la idea és afegir un gram de reishi a l'ampolla de cervesa artesanal que, sota la marca Beershi, es vendria com a aliment funcional gràcies a les característiques saludables d'aquest bolet.


Finalment, l'accèssit honorífic en la modalitat d'emprenedors ha recaigut en el projecte "Pimplan", de David Carrancio Aguado, una plataforma col·laborativa per connectar viatgers que van al mateix lloc i compartir despeses de transport, de manera que s'aconsegueixin preus atractius i s'afavoreixi la mobilitat en zones mal comunicades.