R+D+i

Precisar l'origen ecològic de les taronges ja és possible

27/11/2019

Investigadors de l'Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera d'Andalusia (IFAPA) de Còrdova han desenvolupat un sistema d'anàlisi que permet diferenciar les taronges conreades de manera ecològica de les convencionals.


La Fundació Descubre ha explicat en una nota que el mètode, que combina tècniques físiques i químiques, obté resultats del cent per cent d'encert mitjançant l'anàlisi de diferents parts del fruit i, d'aquesta manera, aporta precisió i rigor a una tasca que fins ara es feia mitjançant les visites d'un tècnic a les finques.


La investigadora de l'IFAPA Gema Pereira ha explicat que les taronges es van processar separant el flavedo (pell), la polpa i l'albedo (part blanca) i es va demostrar que aquesta tècnica és la que oferia millors resultats. D'una banda, es van estudiar els nutrients i els científics van fer una anàlisi d'humitat, fermesa, acidesa i nivell de sucre dels fruits, a més de dues anàlisis més específiques.


La primera va estudiar els polifenols, uns compostos antioxidants, i va evidenciar diferents resultats quan la taronja s'havia conreat sense additius químics. La segona va fer assaigs per avaluar el nitrogen dels fruits, àtom que pateix lleugers canvis en funció de si s'han fet servir o no adobs.


Els experts es van fixar en una part de l'àtom, els isòtops, que ofereix pistes de si es tracta d'agricultura convencional, ja que en les esmenes amb components que inclouen amoni, urea o nitrats aquest isòtop és diferent que en l'ecològica.


A la precisió de l'estudi hi va contribuir la realització d'una espectrografia de masses ?tècnica que permet conèixer els elements químics d'una substància? i una cromatografia de líquids, per separar físicament els compostos presents.


La tècnica multianàlisi verifica amb una analítica aspectes que fins ara passaven per la inspecció de camp per comprovar l'ús de fitosanitaris a la finca agrícola.


El procediment resulta complex per als pagesos en fer analítica de polifenols i del nitrogen a nivell atòmic", afegeix José Manuel Moreno Rojas, investigador principal del projecte, tot i que l'avantatge del nou mètode és la precisió, ja que abans es deixava una part de la revisió ?l'origen de la fertilització? a la inspecció de l'explotació agrícola.