R+D+i

Plàstics luminescents per produir més berries

20/09/2019

L'ús deplàstics luminescents, que afavoreixen l'increment de longituds d'ona vermella i blava, en conreus de fruites vermelles ?maduixes, nabius i gerds? incrementa la productivitat i la precocitat, segons els assagis que ha fet el Centre Tecnològic de l'Agroindústria (CT Adesva).


Magdalena Torres, responsable del Departament d'Agronomia d'Adesva, amb seu a Lepe (Huelva), ha explicat a Efe que aquests assaigs s'han fet durant les dues últimes campanyes a la finca experimental del centre en el cas de les maduixes i els gerds, i en una parcel·la agrícola de Cartaya, per als nabius.


Aquests plàstics luminescents, que fan servir la tecnologia Magic Lite, patentada per l'empresa francesa Cascade, afavoreixen l'increment de les longituds d'ona vermella i blava, colors que "propicien la fotosíntesi i la fotomorfogènesi", per la qual cosa si es fan servir s'obtenen "produccions i floracions més grans".


Des d'Adesva, ha comentat, el que han fet és validar la tecnologia en condicions reals de camp; en el cas de la maduixa, els assaigs es van fer en la primera campanya i amb una formulació inicial, per la qual cosa "els resultats de millora no són tan destacats, sinó similars als de l'ús del plàstic tradicional", tot i que sí que es va aconseguir incrementar la producció en un 10 %.


En el cas del gerd, s'ha aconseguit un 44 % més de precocitat i una producció superior en un 14,5 %; en el del nabiu, tot i que la precocitat no ha augmentat considerablement, sí que ho ha fet la producció, que ha obtingut increments del 61 %.