Agroeconomia

Plans estratègics nacionals

01/06/2019

En concret, les propostes de la comAGRI relatives als plans estratègics nacionals de la pròxima PAC les va defensar l'eurodiputada espanyola Esther Herranz, qui va aconseguir l'aprovació perquè:


- Almenys el 60 % dels fons d'ajuts directes de la PAC, en mans dels Estats membres, es faci servir per garantir una renda bàsica als pagesos europeus. Aquest percentatge inclouria els imports que es distribuirien entre les explotacions mitjanes i petites, procedents de les explotacions de més dimensió. Un altre 20 % dels ajuts s'ha de destinar a posar en marxa "ecoesquemes", que seran voluntaris per al pagès i inclouran mesures de benestar animal.


- S'estableixi un llindar màxim d'ajuts per explotació de 100.000 euros, però permetent als pagesos deduir-se el 50 % dels salaris relacionats amb l'activitat agrària, impostos i contribució social inclosos.


- El 5 % del sobre nacional de pagaments directes s'hagi d'assignar als pagaments redistributius complementaris amb destinació als petits i mitjans agricultors i, almenys, el 2 % dels pressupostos nacionals de pagaments directes es destinin a joves pagesos, mitjançant un complement de pagament directe per hectàrea durant els 7 anys posteriors a la sol·licitud.


- Es preservin els ajuts destinats a les pastures permanents mediterrànies de gran valor mediambiental, com les deveses, i es plantegi un increment dels subsidis a les organitzacions de productors que es comprometin a fer un esforç de concentració més gran de pagesos, com és el cas del sector hortofructícola.