Agricultura

Planas vol canviar la Llei de la cadena alimentària abans que acabi aquest mes

24/02/2020

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, vol modificar la Llei de la cadena alimentària "abans que s'acabi el mes" (hauria de ser, per tant, al Consell de Ministres de dimarts vinent) i ha precisat que ell és l'interlocutor amb les organitzacions agràries.


Ho ha assegurat en una entrevista a Onda Cero aquest dijous, en la qual ha dit que el seu departament està treballant "contra rellotge" per a aquest canvi normatiu, però "no és fàcil".


Ha valorat la creació d'aquesta llei el 2013, quan Miguel Arias Cañete (PP) era al capdavant de la cartera, però ha dit que es va quedar "curta", per la qual cosa l'hem de millorar entre "tots".


Com ja va avançar fa uns dies, serà una primera modificació urgent (en la qual es preveu incloure la prohibició de les vendes a pèrdues) perquè posteriorment caldrà elaborar un projecte de llei per adaptar més de 30 articles a la directiva europea sobre aquest assumpte.


Les organitzacions agràries van demanar que fos el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació el que lideri una futura taula interministerial sobre els problemes de la pagesia i, en relació amb això, Planas ha dit que és ell l'interlocutor amb aquestes associacions perquè el "80 % de les seves reivindicacions" competeixen a la seva cartera.


No obstant això, Planas veu "interessants" les reunions que han mantingut amb altres ministeris, com el de Treball, perquè, a més, "les organitzacions estaven interessades a parlar-hi". En l'entrevista s'ha referit a les empreses de distribució alimentària: són "sensibles" a la problemàtica dels pagesos.


Sota el seu punt de vista, "tots som responsables" que els productors rebin preus justos.


Pel que fa a la negociació que s'obre avui a Brussel·les per al pressupost europeu (2021-2027), del qual depèn la futura PAC, el ministre ha subratllat que Espanya mirarà de "treure el màxim possible" per "mantenir els mateixos nivells, o molt propers", de suport als pagesos.


El ministre ha aventurat una negociació "difícil" per motius com el Brexit, que redueix el pressupost de la UE un "13 %"