Agricultura

Planas confia que noves mesures eliminin la venda a pèrdues en tota la cadena

27/02/2020

El Govern ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres a través d'un decret llei un paquet normatiu adreçat a alleujar la crisi de la pagesia, mesures amb les quals els responsables públics confien a eliminar "la venda a pèrdues a tota la cadena".


Així ho ha defensat avui a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, qui ha destacat la importància d'un decret llei que sorgeix després de les protestes protagonitzades per pagesos i ramaders durant les últimes setmanes i amb el qual l'Executiu pretén dotar de més pes en la negociació la part més feble de la cadena.


Planas ha recordat que hi ha "desequilibris" entre els pagesos i la resta de les baules de la cadena ?indústria, supermercats i consumidors? que viuen una situació "més desfavorable" a causa en part de l'"atomització" del sector primari".


El ministre ha citat exemples concrets, com la venda del litre de llet per sota dels 60 cèntims ?"imaginin-se les dificultats que té un ramader per ser rendible amb aquesta xifra"? o les promocions d'alguns supermercats que donen un litre d'oli d'oliva verge a canvi de comprar dues caixes de detergent, una pràctica "que devalua el producte i que no es pot admetre".


Per tallar aquesta crisi de la pagesia, el Govern ha modificat la llei de la cadena alimentària per obligar a incloure en els contractes que signen els pagesos amb els fabricants i supermercats el cost de producció original, de manera que el preu mai no pot ser inferior a aquest import.