La viabilitat d'una pime a la qual el cost de la matèria prima se li encareix un 52 % en un any sembla que serà difícil... i això és just el que li ha passat a la indústria d'elaborats del porc (com el xoriço o la llonganissa), que afronta una crisi derivada de la pesta porcina a la Xina per a la qual demana ajuda.
El gegant asiàtic fa més d'un any que està immers en una crisi de producció de carn de porc per l'extensió de focus de pesta porcina africana, que comporta milers de sacrificis de bestiar, causa un gran buit en l'oferta mundial i deixa desproveït el mercat xinès, que busca desesperadament aquesta matèria prima a tots els racons del món, entre els quals, Espanya.
Aquest escenari ha portat el sector espanyol a una situació "dual", segons assenyala a Efeagro el secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques (FECIC), Josep Collado: mentre aquest desajustament entre oferta i demanda està encarint el porc i, per tant, reportant millors preus en origen al ramader, també està perjudicant les pimes que només es dediquen als elaborats, en pujar el valor de la matèria primera.
A Espanya, el 99 % de les empreses d'aquest sector són de mida petita (unes 2.500), donen feina a més de 40.000 persones i facturen per sobre dels 10.000 milions d'euros l'any, amb volums de producció que ronden els 1,4 milions de tones. Són xifres que estan en joc per aquesta situació que, segons Collado, es pot allargar quatre anys més; un període força llarg que al seu parer fa que calgui implantar mesures.
Entre d'altres, aposta per explorar nous mercats (sobretot, Llatinoamèrica) per reforçar les exportacions ?ara mateix suposen 160.000 t l'any?, potenciar el consum intern, augmentar la producció nacional o reintroduir per un període concret les restitucions a l'exportació per a determinats productes.
També és partidari d'aconseguir que la Comissió Europea (CE) adopti programes d'intervenció en els mercats que pal·liïn la situació, i recorda que hi ha eines per combatre els preus baixos (com l'emmagatzematge privat), però no per a quan pugen.
La FECIC va mantenir fa poc una reunió amb les patronals càrniques francesa i italiana ?que també pateixen el problema? i van coincidir a demanar que la Unió Europea (UE) faciliti en alguns dels acords de lliure comerç l'entrada de contingents aranzelaris dels productes que necessita la indústria càrnica, amb la idea d'incrementar l'oferta disponible.
De moment, no s'ha repercutit el preu en la distribució i el consumidor final, segon Collado, i no pas per "por" a l'efecte en la compra, sinó perquè és "dificultós": mentre la distribució s'enrola en "grans grups" la indústria d'elaborats està "força atomitzada", cosa que li dificulta tenir força negociadora.
Splendid Foods és una mitjana empresa (70 empleats) amb seu a Seva, dedicada a elaborar llonganissa i fuet; el gerent, David Garcia-Gassull, assenyala a Efeagro que l'encariment de la carn és ta que els preus han arribat a repuntar fins a 25 cèntims/quilo algunes setmanes.
"Com suportes i repercuteixes aquest cost?", es demana, i a continuació admet que és la indústria la que intenta assumir-lo, i si "ja no és possible", repercutir-lo al consumidor, que pot acceptar "certes pujades". Per a Gassull el " problema principal " és el "desconeixement" sobre la "magnitud i la durada" d'aquesta situació, davant de la manca de transparència de la Xina; al seu parer, si s'allarga diversos anys, s'acceleraran processos que, en condicions normals, haurien requerit més temps, com ara integracions verticals, dissolucions, fusions o absorcions empresarials.
En el cas del grup d'elaboradors càrnics català Argal, el conseller delegat, Antoni Escribà, qualifica de "greu" l'encariment de la matèria prima, però admet que la situació és més favorable per a empreses com la seva per la diversificació del negoci, amb diferents línies de producte.
Tot i que li fa por que si la carestia es manté en el temps i "no s'aconsegueix" repercutir en els preus, vagin "caient els més petits". "Fins ara, les empreses han absorbit les pujades, però si al gener no s'aconsegueix repercutir d'una manera més rellevant, hi haurà autèntics problemes l'any vinent", vaticina.
Un futur d'incerteses per als derivats del porc, que pot marcar l'esdevenidor de la indústria els anys vinents, en funció de les notícies que arribin de la Xina sobre pesta porcina africana