Ramaderia

Pesta porcina africana, dades de la UE el 2019

31/01/2020

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha informat aquest dijous que la pesta porcina africana (PPA) es va expandir progressivament per la Unió Europea (UE) el 2019, i es va moure "principalment en direcció sud-oest".


Així es reflecteix en un informe anual en el qual recorda que hi ha focus en nou estats membres.


El 2019, la República Txeca va quedar lliure de PPA, però Eslovàquia va confirmar la presència d'aquest virus no zoonòtic (no transmissible a humans).


La situació varia "substancialment" entre els diferents focus a causa de "múltiples" influències, com l'estructura de la producció porcina domèstica (en particular, la proporció d'explotacions d'autoconsum, no comercials), les condicions geogràfiques o les característiques de la població de porcs senglars.


L'EFSA posa el focus en les granges d'autoconsum perquè presenten "desafiaments particulars" per als programes d'erradicació, a causa dels moviments incontrolats de porcs i persones, la bioseguretat deficient o la identificació de les explotacions.


La PPA és una infecció altament contagiosa de porcs i porcs senglars, per a la qual actualment no hi ha cap vacuna ni tractament, i és letal per als animals infectats, segons ha recordat l'organisme.


Tot i que no s'ha establert una solució única per aturar-ne la propagació, hi ha algunes mesures que són "clau", com ara la detecció primerenca del virus, per a la qual cosa és important la vigilància passiva.