Sabies que

La pesta porcina africana amenaça el puixant sector espanyol

01/12/2018

La pesta porcina africana (PPA) continua estenent-se i no hi ha dia en què no s'informi de nous focus en alguns dels països afectats per aquesta malaltia vírica mortal (que no suposa cap risc per a la salut humana), molt contagiosa entre els animals porcins domèstics i els senglars, i per a la qual, de moment, no hi ha cap vacuna.


Nomes la profilaxi sanitària i el sacrifici d'animals són actualment la solució per evitar la propagació d'aquesta malaltia que va causar enormes pèrdues econòmiques en el sector porcí espanyol a finals dels anys 80 i començaments dels 90. Avui torna a ser una amenaça en haver-se detectat casos en senglars al sud de Bèlgica, a tan sols 12 quilòmetres de la frontera francesa, que s'afegeixen als comptabilitzats en sis països més de l'est de la UE. Espanya ?segon país de la UE pel que fa a volum de producció de carn


El sector porcí representa el 37 % de la producció final ramadera i el 14,5 % de la producció final agrària d'Espanya, amb un valor econòmic de més de 6.000 M?


de porcí i quarta potència mundial, després de la Xina (on també s'ha detectat PPA), els Estats Units i Alemanya? tenen molt a perdre si la malaltia es fa present a la Península, per la qual cosa les organitzacions agràries principals han demanant que s'imposin mesures més extremes de seguretat.


Tancat perimetral de les granges; control i anàlisi de sang a tots els porcells que s'importin; controls de bioseguretat més exhaustius a la frontera als camions de transport animal; prohibició total de l'entrada de senglars al país; creació d'una mesa de coordinació amb les comunitats autònomes i tot el sector, i que els ramaders extremin tots les mesures de bioseguretat a les explotacions, són algunes de les mesures que demana el sector que s'implantin amb urgència.


El director del laboratori de referència en PPA de l'Organització Mundial de Sanitat Animal, el catedràtic José Manuel Sánchez Vizcaíno, va anunciar fa poc a la fira SEPOR (Lorca, Múrcia), que la PPA tindrà per fi una vacuna en un període d'entre un any i mig i dos anys.