Pesca

Pesca en el vulnerable Mediterrani

13/06/2019

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, va destacar aquest dimecres els esforços i compromisos d'Espanya per lluitar contra la pesca il·legal i garantir una pesca sostenible a les vulnerables costes del Mediterrani. Durant la seva intervenció en un col·loqui organitzat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) a la ciutat marroquina de Marràqueix (sud), Planas va subratllar que la vulnerabilitat dels recursos de la pesca i del medi ambient "constitueixen una prioritat absoluta" per al Govern socialista espanyol. "Estem convençuts que una pesca sostenible ens podria garantir el futur d'un sector que serà un mitjà de subsidència per a les nostres regions costeres", va dir.Planas va recordar que el seu país ha pres una sèrie de mesures per preservar la sostenibilitat dels seus recursos marins, com la declaració d'un corredor de cetacis del Mediterrani i l'ampliació del parc nacional de Cabrera, el més gran d'Espanya. Una altra mesura ha estat estendre la xarxa de reserves marines d'interès pesquer per incloure-hi onze espais, vuit dels quals són al Mediterrani. L'última reserva que s'ha incorporat a la xarxa ha estat la de Sa Dragonera, un espai de 457 hectàrees de gran valor biològic.


Planas va explicar que Espanya és a l'avantguarda de les captures conformes als principis del rendiment màxim sostenible a l'Atlàntic, i va afegir que és un èxit que s'ha assolit gràcies a la contribució dels armadors, els pescadors, les associacions i la comunitat científica. També va recordar la necessitat de repetir els mateixos resultats al Mediterrani, que pateix una disminució dels recursos per la sobrepesca i on treballen 2.341 vaixells espanyols, dos terços dels quals són embarcacions artesanes.


A més, el ministre espanyol va posar de relleu els esforços de coordinació fets pel sector pesquer del conjunt de les administracions de tots els membres de la Unió Europea per "erradicar de manera definitiva" la pesca il·legal no declarada i no reglamentada al Mediterrani". Va afegir que les mesures de la FAO relatives als controls als ports, com també el registre de vaixells, permeten als Estats membres de la Unió Europea tenir una idea més concreta de les accions que cal fer. "Aquestes accions ens poden permetre a curt termini erradicar de manera definitiva aquest mal, que en realitat només perjudica els pescadors que treballen de manera decent i legal, i lògicament a totes les comunitats que viuen de la pesca", va dir. EFEAGRO


">">