Ramaderia

Per què cal conservar les races autòctones

21/11/2019

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha assegurat que cuidar les races autòctones és una manera de conservar "una part" del món ramader, de l'entorn rural i d'Espanya.


Així ho ha defensat aquest dimecres durant la presentació del llibre Bestiarium, del fotògraf José Barea, que recull un centenar d'instantànies de diferents races ramaderes autòctones del país. El ministre ha posat en valor el "paper que tenen" aquestes races per preservar el patrimoni ramader, el paisatge i la biodiversistat, per la qual cosa conservar-les és una tasca de "present i de futur".


Actualment, hi ha prop de 170 races ramaderes autòctones a Espanya, 140 de les quals estan en perill d'extinció.


Segons el ministre, Espanya ha fet una tasca "molt important" per a la ramaderia des del 1979, quan es va crear el catàleg oficial de races de bestiar, tot i que diu que encara queda "molt més per fer". Entre els avenços que ja s'han aconseguit, ha citat el logotip "100 % Raça Autòctona", que ja s'ha concedit a 51 espècies (25 de les quals bovines, 11 d'oví, 10 de cabrú, tres de porcí, una d'aviar i una d'equina). L'última a incorporar-se va ser, a primers de novembre, l'Associació de Criadors de Cavall de Pura Raça Galega (PuRaGa), que és la primera equina que té aquesta distinció.


Planas ha incidit, d'altra banda, en la importància de la conservació per evitar que s'extingeixin, gràcies, per exemple, a la feina dels bancs de germoplasma. En aquest sentit, ha recordat que avui el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica el conveni entre la Direcció General de Produccions i Mercats Agraris i set associacions de criadors de ramat oví i boví per dipositar-ne i custodiar-ne el material genètic al Banc Nacional de Germoplasma. El conveni permet alliberar aquest material genètic quan, per exemple, es necessiti per reconstituir una raça extingida o donar suport a la conservació d'una espècie en perill d'extinció.


Pel que fa al llibre presentat aquest dimecres, Planas ha reconegut sentir-se "impressionat" amb les fotografies, en especial amb la mirada dels animals que ha retratat. Són fotos que "demostren a través de la imatge molt més que qualsevol text", ha afirmat Planas, qui ha felicitat Barea per aquesta "bella tasca".


En la seva intervenció, l'autor del llibre ha explicat que el projecte va començar fa una dècada quan es va proposar donar a conèixer aquestes races perquè considerava que la feina feta fins aleshores era molt tècnica: "Calia arribar a la societat en general i que la impactés".


Les fotografies que es recullen al llibre han format part d'una exposició itinerant per tot Espanya i ara n'hi ha una mostra permanent al Centre de Recursos Zoogenètics de Galícia, ubicat al pazo de Fontefiz i on Barea va començar la seva feina.


Les instantànies són sobre fons blanc (simulant un estudi), de manera que s'elimina el context campestre, perquè l'autor buscava la idea que només l'animal fos protagonista: "Volia que (l'espectador) mirés l'animal als ulls: era un objectiu fonamental". Al seu parer, aquesta publicació és una oportunitat per començar a pensar a difondre el món de les races autòctones "des d'un punt de vista diferent".


En la presentació ha participat la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, qui ha alabat aquesta publicació perquè "demostra que hi ha una altra manera de mirar aquestes races". "Després de cada producte 100 % de raça autòctona hi ha una història 100 % nostra", ha afegit.