Agricultura

El Parlament Europeu rebutja el Reglament SUR i obre noves perspectives per a la innovació agrícola

29/11/2023

El Parlament Europeu ha rebutjat el Reglament de l’Ús Sostenible de Productes Fitosanitaris (SUR). Amb aquest inesperat resultat es posa de relleu les profundes divisions polítiques i la manca de diàleg, però també s’obre un nou capítol en la política agrícola europea. Aquesta decisió envia un missatge clar: la imposició d’objectius sense fonament, l’absència d’una avaluació adequada de l’impacte i la manca de finançament de les propostes agrícoles han de cessar. La votació reflecteix la preocupació dels eurodiputats per l’enfocament unilateral de la Comissió, el qual es percep ideològic i desconnectat de les realitats del sector agrícola. Aquesta postura ha estat constantment denunciada pel Copa-Cogeca i ASAJA, que subratllen la discrepància entre la retòrica política i la manca de solucions pràctiques en la proposta. 

Amb aquesta decisió, el Parlament Europeu es posiciona en una segona lectura, que es limita a acceptar o rebutjar el que decideixi el Consell. Hi ha la possibilitat que la Comissió Europea retiri l’informe, per bé que es considera poc probable. Mentrestant, la presidència espanyola del Consell podria no presentar una proposta de primera lectura en el pròxim AGRIFISH de desembre, la qual cosa seguiria el precedent de presidències anteriors. 

Tot i els intents fins l’últim moment per millorar la proposta amb una sèrie d’esmenes, els eurodiputats han conclòs que amb aquestes mesures no n’hi ha prou i han optat per tornar l’informe a la mateixa Comissió en lloc de a la comissió responsable. Aquest acte destaca la necessitat d’un diàleg més estratègic i constructiu, que és el que cerca la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. 

La demanda és clara: les solucions han de sorgir del diàleg amb els agricultors i les seves cooperatives, en lloc d’imposar-se arbitràriament. Els agricultors i les cooperatives agrícoles de la UE estan compromesos a millorar la sostenibilitat medi ambiental, però per fer-ho necessiten objectius realistes i un suport adient, elements que han estat notablement absents en el text de la Comissió. 

En aquest context, a ASAJA es veu una oportunitat històrica per impulsar la regulació de les Noves Tècniques d’Edició Genètica (NGTs). Creiem que les NGTs ofereixen una eina crucial per a l’agricultura, cosa que permet un enfocament més equilibrat i fonamentat científicament abans de qualsevol reducció de fitosanitaris. Aquesta votació no només representa un canvi en la política agrícola europea, sinó també una obertura envers enfocaments més innovadors i sostenibles en l’agricultura.