El sector agrícola i els ecologistes han defensat la innovació tecnològica com a eina clau per assegurar la sostenibilitat econòmica i mediambiental de la pagesia en el futur i han demanat polítiques que sàpiguen aplicar aquests avenços.
Aquesta és una de les conclusions de l'EFEFórum "Cap a una agricultura sostenible i competitiva", en la qual han participat membres de l'Aliança per a una Agricultura Sostenible (ALAS), de l'empresa d'agroquímics UPL, de l'Associació Empresarial per a la Protecció de les Plantes (AEPLA) i de l'organització ecologista WWF.
La necessitat d'apostar per la innovació ha estat un dels temes centrals i el vicepresident d'ALAS, Ignacio Senovilla, ha lamentat que es deixin de fer servir eines tecnològiques per criteris polítics, sense tenir en compte els arguments científics.
"Es decideixen políticament determinats temes ?relatius a l'ús de tecnologies? sense tenir en compte el parer dels pagesos", ha assegurat, després d'apuntar l'existència de certa "criminalització" cap als productors quan fan ús d'avenços permesos.
El director global d'Assumptes Públics d'UPL, Richard Mills, ha demanat d'unir "tots" els actors que formen la cadena de valor agroalimentària per aconseguir produccions més sostenibles i, alhora, que els pagesos "creixin i prosperin".
Veu necessari també que la indústria agroalimentària treballi amb la vista posada a obrir-se a "noves idees i noves maneres" de fer les coses en defensa d'aquest futur sostenible.
El director general de l'AEPLA, Carlos Palomar, creu que la tecnologia "ho és tot" avui dia i ha plantejat la paradoxa que, mentre l'edició genètica és ben vista per a la salut humana "perquè permetrà solucionar moltes malalties", el seu ús "està qüestionat per al món agrícola".
Al seu parer, el potencial d'aquesta tècnica "seria enorme", perquè aportaria "grans beneficis mediambientals" a l'activitat agrícola, per la qual cosa reclama polítiques que busquin un "equilibri" entre el principi de precaució i el de la necessitat de la innovació.
El responsable de WWF a Doñana, Felipe Fuentelsaz, té "clar" que la innovació és l'eina per combatre les pràctiques de l'agricultura intensiva que estan, al seu parer, "devorant" els recursos naturals i amenaçant la biodiversitat.
Reconeix que ja hi ha "exemples" de pràctiques més respectuoses i ha demanat la coordinació de les administracions per aconseguir una agricultura sostenible "a mitjà i a llarg termini".
A la trobada també s'ha debatut com la PAC contribueix a una agricultura més sostenible i competitiva.