Agricultura

La pagesia es volca en les campanyes de fruita

19/06/2020

Síndries, melons, picotes, alls i préssecs ja han agafat el relleu de les taronges, les maduixes, les pomes i les peres, en una primavera en la qual el clima ha retardat campanyes ?ara exposades a episodis de pedra? i en què la crisi de la COVID-19 ha propiciat un consum de fruita més alt i uns preus millors.


La pagesia no s'ha aturat durant l'estat d'alarma i ara intensifica la seva intensitat un cop s'ha aclarit la incògnita inicial de si hi hauria prou mà d'obra per les restriccions de mobilitat, i amb més experiència pel que fa a les mesures higièniques a la feina, que han fet pujar els costos de producció.


Com és tradicional a Espanya, la collita de fruita va començar al sud, amb les varietats més primerenques: les maduixes de Huelva i les síndries i els melons d'hivernacle d'Almeria. L'oferta ja s'ha desplaçat a la zona interior i al llevant; a la regió de Múrcia, la pedra va causar la setmana passada danys que reduiran la producció de síndria i meló prevista per al juny entre un 8 % i un 10 %, tot i que l'associació Proexport assegura que està garantit el subministrament de totes dues fruites aquest mes.


A l'estiu, Castella-la Manxa agafarà el relleu a Múrcia, amb una producció menor, però aquesta vegada per recomanació de la Interprofessional del Meló i la Síndria de la regió de reduir la superfície plantada per evitar solapaments de campanyes, que van endarrerides. A la regió castellanolleonesa també hi ha en marxa la campanya de l'all, que va començar sense problemes de mà d'obra a començaments de maig a la Campiña de Còrdova, en un moment en què no quedaven existències de l'any passat i amb la competència del producte xinès paralitzada per la crisi de la COVID-19.


Les estimacions del sector de la fruita de pinyol preveuen que aquesta campanya serà la més curta de l'últim lustre a Espanya, i entre un 12 % i un 15 % inferior que la del 2019, amb prop d'1,41 milions de tones; a Europa, serà la més petita dels últims 20 anys per les gelades.