El Pacte Verd Europeu, que es presentarà aquest dimecres a Brussel·les, aspira a ser una oferta "oberta" per mostrar el camí cap a la neutralitat climàtica que vol seguir la UE i assegurar una transició "justa i socialment acceptable", segons dos dels vicepresidents de la nova Comissió Europea (CE).
Els vicepresidents executius Frans Timmermans, encarregat precisament del Pacte Verd Europeu, i Valdis Dombrovskis, encarregat de l'Euro i el Diàleg Social, han intervingut aquest dimarts a la Cimera del Clima (COP25) de Madrid, on han parlat de la filosofia que guiarà la proposta de l'Executiu comunitari davant de l'emergència climàtica.
Aquest Pacte Verd Europeu "és la nostra manera de mostrar un full de ruta per assolir la neutralitat climàtica com a continent el 2050", ha dit Timmermans en un fòrum sobre la lluita de les ciutats contra l'escalfament global en el qual també ha participat el precandidat demòcrata i multimilionari empresari estatunidenc Michael Bloomberg.
Però "la nostra esperança" és mostrar aquest camí "d'una manera oberta", com una "oferta" perquè tots els nivells de govern "siguin part d'això i ens ajudin a fer-ho millor", ha matisat.
INEVITABLE CANVI DE PARADIGMA
"L'autèntic desafiament" és, al seu parer, com es pot donar forma al necessari canvi de paradigma que imposa el canvi climàtic d'una manera en què no es deixi ningú enrere". Aquest canvi de paradigma "ens afectarà a tots" i és fonamental "trobar les respostes per estar preparats per a la tasca", ha subratllat Timmermans.
En aquest sentit, ha comentat que moltes d'aquestes respostes són a les ciutats, que afronten els desafiaments més grans de l'escalfament global, però alhora són font de solucions perquè "la gent hi interactua" i hi ha "menys por a les diferències".
En un altre fòrum paral·lel dedicat a les inversions sostenibles i en el qual han intervingut Bloomberg i la ministra espanyola d'Economia en funcions, Nadia Calviño, Dombrovskis ha alertat que satisfer l'ambició del Pacte Verd Europeu "no serà barat". Caldran inversions "en grans quantitats, especialment del sector privat", ha precisat.
El vicepresident ha recordat que, d'altra banda, la UE es troba en l'etapa final de la negociació d'un acord sobre "un sistema de classificació per definir quines activitats econòmiques són sostenibles". Un cop tancat, aquest acord permetrà tenir "un llenguatge comú" sobre quins requisits ha de complir una "inversió sostenible" i serà la base per a un sistema estàndard de bons verds, segons Dombrovskis.
TRANSICIÓ JUSTA I SOCIALMENT ACCEPTABLE
Pel que fa al camí cap a una economia sostenible que s'imposa davant de l'avenç de l'escalfament global, Dombrovskis ha destacat la necessitat de garantir sobretot una transició "justa i socialment acceptable", que tingui en compte els sectors i les regions més afectats.
Qualsevol canvi s'ha de fer "d'una manera en què es preservi el model europeu d'economia social", ha insistit al respecte.
El Pacte Verd Europeu que donarà a conèixer aquest dimecres a Brussel·les la nova presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, proposa convertir la UE en el primer continent neutre en emissions de carboni el 2050 i elevar del 40 % al 55 % la meta de reducció d'emissions per al 2030 respecte del nivell de 1990. Preveu, a més, la creació d'un Fons de Transició Justa per ajudar els països amb més dependència de les energies fòssils, l'ampliació del Règim de Comerç de Drets d'Emissió Europeu i un Pla d'Inversions Sostenibles.