Indústria

Origen España demana l'exclusió de les figures de qualitat diferenciada de Nutriscore

10/02/2021

L'Associació Espanyola de Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides (Origen España) va difondre el mes d'octubre passat, entre les administracions nacionals, autonòmiques i la Comissió Europea, un document de posicionament basat en la legislació en què demana l'exclusió de l'etiquetatge o semàfor nutricional Nutriscore en els productes agroalimentaris amb esquema de qualitat diferenciada.


En aquell escrit mostrava la seva intranquil·litat per la implementació a Espanya, per part del govern, del sistema Nutriscore. Malgrat que en un principi l'ús serà voluntari, cal tenir en compte que tot producte comercialitzat amb marca de distribució haurà de dur-lo en cas que aquella empresa decideixi implementar-lo i que, a més a més, l'obligatorietat serà imminent.


A Origen España "som conscients de la prioritat en la política de la Comissió Europea d'oferir als consumidors sistemes d'etiquetatge en els envasos que els ajudin a prendre decisions sobre aliments tenint en compte la salut, informació que ens sembla de gran valor (estratègia Farm to Fork). Malgrat això, aquesta mena d'etiquetatges poden ser molt perjudicials per als productes agroalimentaris amb etiquetatge europeu de qualitat diferenciada, és a dir, per aquells que compten amb segells de denominació d'origen protegida (DOP) o indicació geogràfica protegida (IGP)".


Afirmen: "El nostre posicionament és que aquests aliments, amb múltiples propietats nutricionals, quedin exclosos d'aquest etiquetatge, per ser aliments tradicionals i amb història i valors diferencials tant en la seva elaboració com en l'ús d'ingredients." A més a més, són els únics amb una certificació de la CE que els vincula a un origen.


Els productes amb DOP, IGP i ETG tenen característiques diferencials molt valorades pels consumidors i en ells seria inviable la reformulació en cas que volguessin optar a una escala més benèvola en el semàfor nutricional, ja que no podrien seguir sent productes emparats per aquestes figures de qualitat diferenciada.


"La nostra defensa dona suport als més de 195.155 operadors primaris vinculats a les denominacions d'origen en el nostre país i a les 3.455 indústries adscrites. Les DOP, IGP i ETG agroalimentàries espanyoles haurien d'estar excloses d'aquest tipus d'etiquetatges per protegir-les, preservar-les i donar-los valor de cara als consumidors", afegeix.