L'any 2020 genera optimisme a la ramaderia andalusa, ja que la part oriental de la regió, on hi ha les províncies de Granada, Almeria, Jaén i Màlaga, molt probablement estarà oficialment "lliure" de brucel·losi, cosa que suposarà una forta empenta en els mercats. Oficialment suposa "de cara a la galeria", perquè en realitat "no hi ha hagut gaires casos d'aquesta malaltia en anys" a Andalusia, segons ha indicat a Efe Miguel Ángel Bolance, veterinari de l'organització agrària UPA a Còrdova.
De fet, la província cordovesa va ser el 29 de novembre passat declarada oficialment lliure de brucel·losi per part de la Unió Europea (UE), i es va afegir així a les províncies de Cadis, Huelva i Sevilla, considerades per fi totes elles "indemnes". Una qualificació que "reconeix l'enorme esforç que s'ha fet per anys de pressió perquè els ramaders milloressin la salut de les explotacions", en paraules de Bolance, qui ha posat com a esforç exemplar també la tasca de l'Administració autonòmica i la de les Agrupacions de Defensa Sanitària Ramadera (ADSG).
Però no és només una qüestió de prurit professional. També hi ha molta economia darrere. "La brucel·losis és una malaltia que provoca un nombre d'avortaments molt elevat en els animals" i això no deixa de ser diners perduts. Alhora, quan les explotacions no han de fer controls de brucel·losi exhaustius ?i per això s'entén la totalitat dels animals?, es guanya temps. I en aquest cas, "el temps és diners", recorda Bolance. I és que recollir animals per revisar-los té un cost. I quan es considera província indemne, ja no és el 100 % del bestiar més gran de sis mesos, sinó només un 10 % dels animals, amb la qual cosa ja no cal contractar personal extern per a la recollida i s'agilitzen moltíssim les tasques de sanejament. Però els beneficis van molt més enllà. "Es revaloritzen els animals d'aquestes províncies de cara a un mercat que cada vegada és més exigent amb aquestes qüestions, perquè deixa d'haver-hi límits", explica el veterinari de la UPA, qui recorda que en el cas del caprí, "hi ha molts animals vius que s'exporten cap a Europa perquè hi són molt apreciats".
Això, per tant, també es notarà en benefici dels ramaders cordovesos i dels productors de formatge d'ovella, cabra i vaca. I per si no fos prou, també hi ha la sanitat humana. La brucel·losi es transmet també als humans, a través de la llet o del formatge fresc, i provoca el que s'anomena febre de malta, una malaltia molesta i perillosa, en el sentit que pot provocar també avortaments en humans. De fet, quan el control era molt menor ?15 o 20 anys enrere?, hi havia episodis d'aquesta febre de manera més habitual.
La millor notícia, per tant, serà quan tot Andalusia estigui lliure de brucel·losi, cosa que ha estat a punt de passar enguany mateix, però que per raons burocràtiques més que no pas sanitàries no ha pogut ser. "El cas és que per ser declarat indemne cal tenir sanejades totes les explotacions censades abans de final d'any, i no ha pogut ser perquè algunes de les granges s'han quedat fora de termini". Però el veterinari és optimista de cara a l'any vinent, fins al punt de considerar que la comunitat andalusa es podria treure de sobre aquesta llosa l'any vinent i no haver d'esperar al 2021.